HBO u potrazi za piratskim linkovima prijavljuje i open source sadržaj

piratstvo-copyright
Iako se nedavno moglo iznenaditi podatkom da kompanije dolaze pameti kada je u pitanju piratstvo, situacija je daleko od one optimistične. HBO je u, izgledno automatiziranoj pretrazi za “ilegalnim sadržajem” na internetu pronašao i VLC Player. Tragikomično ili…?

Kako piše stranica TorrentFreak, vlasnici autorskih prava svakodnevno traže stotine tisuća DMCA (Digital Millennium Copyright Act) zahtjeva Googleu za uklanjanjem sadržaja, nadajući se kako će time učiniti nelegalan materijal teže dostupnim online. U proteklih mjesec dana se tako nagomilalo gotovo 15 milijuna linkova na kakvih 37 tisuća domena, koje su “lovci” na kršenje autorskih prava htjeli ukloniti. Ono što je loše u cijeloj priči jest to da je tu i solidna količina loše označenog sadržaja i krivih tvrdnji iz niza razloga: ili su linkovi uklonjeni sa stranica, ili automatizirani sustavi vuku materijal iz cachea pa čak i legitimnih stranica i sadržaja.

HBO je u nedavnom zahtjevu za uklanjanjem sadržaja Googleu poslao hrpu linkova koji su iz nekog razloga uključili i open source aplikaciju VLC Media Player, koja se na neki način pronašla i na torrentu. Štoviše, u toj hrpi linkova izgleda kao da je najmanje HBO-ovog sadržaja, jer isti uključuje pornografiju, audio albume, besplatne Java applete, itd. Koliko je katastrofalno izveden cijeli sustav svjedoči i činjenica da je u veljači ove godine HBO poslao zahtjev za uklanjanje linkova koji vode na njihove vlastite stranice, kao i potpuno legitimnih recenzija filmova/serija čiji je ‘vlasnik’ ta kompanija.

Dok je šteta nastala ovakvim ludostima minorna, mnogi smatraju kako bi se svaka DMCA prijava trebala naplaćivati – jer je zlouporaba te mogućnosti svakim danom sve više, neovisno o tome što pirati troše i više novca od ostalih potrošača…

Via: TorrentFreak