Glasovno pretraživanje Google Voice Search od sada i na hrvatskom jeziku

mobitel-pametni-telefon

Kada ste u pokretu ponekad je jednostavnije izdati glasovnu naredbu vašem mobitelu nego tipkati. U posljednja tri mjeseca vidimo veliki porast korištenja glasovne naredbe. Primjerice, korisnici su dva puta više nego u prethodna tri mjeseca koristili glasovnu naredbu na uređajima koje pokreće Android Jelly Bean. Ali prvo to mora biti dostupno na jeziku kojim govorite. Google je upravo objavio da je njihova usluga Google Voice Search od sada dostupna i na hrvatskom jeziku.

Osim hrvatski jezik Google Voice Search od danas je ‘progovorio filipinski, ukrajinski i vijetnamski. Ovime je usluga Voice Search dostupna na 48 jezika u 50 zemalja.

Ovako Googleovci opisuju svoju uslugu:

Svaki puta kada dodamo novi jezik, putujemo u regiju i radimo s lokalnim volonterima kako bismo skupili stotine tisuća fraza za naš govorni model. Posjećujemo različite gradove s različitim narječjima, pa bilo da ste u Zagrebu ili Splitu, usluga Voice Search razumije što govorite. Trudimo se zadržati nijanse svakog jezika – tako je primjerice vijetnamski tonski jezik, pa smo morali naučiti našeg prepoznavatelja govora da uzme u obzir tonove, dok filipinski jezik koristi zamjenu šifri, gdje ljudi miješaju jezike unutar rečenice. Nije jednostavno, ali mi volimo izazove.

Google_Voice Search

Novi jezici bit će dostupni na Google Search za Android aplikaciju za uređaje na Android 2.2+ tijekom sljedećeg tjedna. Ako imate raniju verziju Androida, možete instalirati aplikaciju Voice Search s Google Playa. Ako imate iPhone ili iPad, preuzmite aplikaciju Google Search s iTunes Store – novi jezici će biti dostupni kroz nekoliko tjedana. Kako biste pristupili novim jezicima otvorite vaše postavke u aplikaciji.

 • Branimir

  napokon :)

 • Kristina

  Gledam, gledam… i imam već!

 • Verino

  Odlično i još samo da radi s Google Now… . premija. :)

 • Mezzzo

  Pokusavam i pokusavam, ali nece Hrvatski niti jednu rijec.. Iako je u postavkama odabrano na hrvatski

 • Karlo

  Works flawlessly on my Nexus 4.
  Još samo skinuti zvučnu datoteku za offline i ko bog.

 • Frodo

  pa već odavno postoji HR speech recognition!!! http://goo.gl/ze4j9

 • Dodo Nn

  kako se stavljaju interpunkcijski znakovi?