Europska unija kaznila Microsoft sa 561 milijun eura

Microsoft

Još 2009. godine Microsoft je pristao udovoljiti zahtjevima Europske Unije, prema kojima korisnicima Windows 7 neće predefinirano instalirati web preglednik Internet Explorer, nego će im ponuditi mogućnost ‘skidanja’ alternativnih web preglednika. Stvar je funkcionirala do nedavno, kada je jedna od nadogradnji za sustav uklonila ovu opciju.

Microsoft je problem nazvao tehničkom greškom i obećao ga je ispraviti, no to se nije dogodilo na vrijeme. Predstavnicima EU nije preostalo ništa drugo nego kazniti softverskog diva.

U srpnju 2012. Europska komisija započela je istragu oko cijele stvari, tijekom listopada zaključila da je Microsoft prekršio raniji dogovor, a sada je došlo vrijeme za kaznu. Vrijedi podsjetiti kako je softverski div iz Redmonda 2009. potpisao petogodišnji sporazum u kojem bi korisnici Windows operativnog sustava mogli birati web preglednik bez unaprijed postavljenog Internet Explorera.

Microsoft zbog svoje ‘tehničke greške’ sada mora platiti 732 milijuna dolara ili preračunato 561 milijun eura. Kompanija nije odmah komentirala ovu odluku, no izgledno je kako neće ići kontra, jer su već ranije priznali da postoji odgovornost te da su u međuvremenu uveli strože unutrašnje kontrole kako bi se spriječilo ponavljanje.

“Pravno obvezujući sporazumi postignuti u borbi protiv monopola igraju vrlo važnu ulogu u našoj provedbenoj politici jer omogućuju brza rješenja kako bi se zaštitilo pravedno tržišno natjecanje. Naravno, takve odluke zahtijevaju strogo poštivanje, a bez toga je riječ o vrlo ozbiljnom prekršaju koji mora biti kažnjen u skladu s tim”, naveo je istaknuti član Europske komisije Joaquín Almunia u priopćenju.

UPDATE (06/03/13 15:20h): Microsoft se službeno oglasio:

Preuzimamo punu odgovornost za tehničku grešku koja je uzrokovala problem i već smo se ranije ispričali za nju. Komisiji smo pružili potpun i detaljan uvid u situaciju i poduzeli korake za jačanje razvoja softvera i drugih procesa kako se ovo – ili bilo što slično ne bi ponovilo u budućnosti.

Izvor: WSJ

 • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

  Taman im dobro doslo punjenje proracuna. :D

 • Vilim Plužarić

  Monopolistički gadovi! U svoj OS proizvod ubacuju svoj preglednik! Sram ih bilo, nisu se ni udostojili ga maknuti i ponuditi korisnicima konkurentske proizvode! Pih, i milijardu dolara kazne bilo bi premalo!

 • Igor Rizvić

  Napravili jesu,ali nažaost prekasno,šta je onda sa ubuntu open source ili neznam nija kojim os-om ,svaki korisnik ima pravo da instalira preglednik po svojoj želji,to što je to microsoftov proizvod neznači da se automatski nameće korisniku,jer u krajnjem pogledu ima najmanje deset opcija u windowsima koji omogućuju i micanje i brisanje internet explorera iz os-a.

 • Ivan

  @vilimpluari:disqus Moram priznati da ne razumijem. Što ne radi Apple sa Safarijem istu stvar??? Što je sad Microsoft crna ovca što forsira vlastiti preglednik na vlastitom OS-u?? Što je problem skinuti preglednik po vlastitom izboru s neta??

  • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

   @vilimpluari:disqus je ironičan.

   Ali malo je drugačija situacija. Zbog ogromnog udjela na tržištu MS dobiva packe ove vrste.

  • http://www.about.me/karlosintic Karlo Sintić

   Obožavam kada ljudi ne kuže sarkazam! <3

 • Mario

  Forsirali oni IE ili ne mi IE koristimo kao browser choice (iliti za download drugog browsera) :D

 • gec

  Dakle, proizvođač automobila ugrađuje svoje dijelove u svoj proizvod (automobil), i naravno mora platiti kaznu, jer nije ugradio dijelove od nekog drugog proizvođača ???????????????