Ubuntu donosi inovacije, no je li to dovoljno da naprave (ne)red na tržištu?

tablet-osinjak
Svježe predstavljene varijante Ubuntu sustava za mobilne uređaje uistinu izgledaju bezobrazno dobro, istovremeno se uklapajući u sve mobilne trendove i posjedujući značajke (barem ovako površinskim promatranjem) koje korisnici vole ili tek uče voljeti. No, to dolazi po cijeni. I to onoj najvećoj, koju tržište rijetko kad prašta – vremenu.

Valja krenuti odmah u glavu; sučelje Ubuntu varijanti za telefone i tablete je uredno, fluidno i donekle intuitivno. Problematika kod te intuitivnosti je slična kao i kod Windows 8 operativnog sustava: potrebna je solidna doza učenja i navikavanja. I dok takve stvari nisu inherentno loše ili dobre, svakako ih je zgodno imati na umu – posebno s obzirom na to da je Canonical već ranije ispalio pokoje olovno zrno u pravcu Redmonda zbog upotrebljivosti njihovog novog sustava.

Možda i s razlogom, jer je Canonical svojim Ubuntu sustavom učinio ono što Microsoft definitivno nije – stvorio posebno prilagođene inačice za sve računalne uređaje (bilo da je riječ o stolnim računalima, prijenosnicima, tabletima ili pametnim telefonima) – dok se Microsoft punokrvni (i po nekima tek polovično prilagođen) sustav trudi progurati u sve osim pametnih telefona.

nexus 10 ubuntu

S druge strane možda je razlog bio čisto zloban, jer se u korisničke preference rijetko kada valja drznuti interpretirati bez kakvog temeljitog istraživanja. Dovoljno je biti mrvicu zločest i s neke druge perspektive pa spomenuti Ubuntu Unity sučelje oko kojeg se lome koplja praktički kao i oko Windows 8 „metro“ stila.
Na kraju „glave“ je i činjenica da je barem jedan od sustava ipak već vani – a da se za ovaj obećavajući drugi treba strpjeti još kakvih godinu dana, iako kompanija svim silama uspoređuje ono najavljeno s konkurentnim čime je tržište već preplavljeno.

Posebno treba naglasiti ovo „barem jedan“, jer je sustava u mobilnom svijetu sad već priličan broj. Apple se, ne toliko začuđujuće za današnjicu, nalazi sredini s filozofijom kako je iOS tu za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tableta, a za sve ostalo se brine „veliki“ OS X. Kompanija s logom nagrizene voćke ipak malim, ali bitnim koracima grabi određene elemente iOS-a za OS X, vjerojatno u pripremi za ono što slijedi. Google pak nastavlja osvajati tržište svojom Android platformom, a nakon potpune dominacije tržištem pametnih telefona, kompanija se sve više fokusira i na segment tableta uređajima poput Nexus 7/10. Možda nekome zvuči smiješno, no tu je i BlackBerry – njihov PlayBook tablet će nadogradnjom na BB 10 sustav postati prilično solidan izbor, a tijekom ove godine se očekuje još nekoliko pametnih telefona u svim oblicima i tržišnim segmentima. I tako dalje, i tako bliže. Gdje je tu mjesto za Ubuntu, godinu dana od ovog trenutka? U svijetu izazova kojima se kraj ne nazire.

Ubuntu za mobitele

Ubuntu (zajednica) donosi inovacije, no sve što će biti opipljivo je dalekom i neutabanom stazom u budućnosti – kada i ti određeni elementi više neće biti „inovativni“, već de facto standard. Canonical se gadno vara ako misli da će konkurencija stajati poput glinenog goluba smrznutog u vremenu čekajući nova olovna zrna, koja za razliku od već spomenutih benignih provokacija i mogu donijeti kakav opipljiv efekt.

Ubuntu jednostavno treba nove korisnike za ulaz u mainstream, a ne zadržavanje starih entuzijasta, hobista i inih koje već ima. Vremena je malo, politika uspoređivanja s trenutnom konkurencijom krajnje pogrešna, a veliko pitanje može li Canonical postići ono što želi, bez ikakvih veza s mobilnim operaterima, proizvođačima mobilnih uređaja…Sve ovo, a još se nije ni ušlo u konfuznost Ubuntu projekta za Android, koji će se ovaj put ipak preskočiti. Tu je tek i taj detalj, bubica u uhu. U suštini je možda posrijedi tek klađenje kompanije na obje strane istovremeno.

Minijaturni dio dobrog posla je već odrađen, mediji su bez ikakvih problema i sa začuđujuće visokom razinom pozornosti popratili sve što Canonical sprema. Pitanje je samo može li se taj izgrađeni buzz održati dovoljno dugo.

U ovom trenutku su jednake šanse da se prati uzbudljiv proboj novog sustava u svim svojim varijantama, kao i to da je riječ o vaporware kategoriji.