Specifikacije nove generacije Xbox konzole su vani. Barem tako tvrde VGLeaks

xbox
Kako se približava Electronic Entertainment Expo 2013 (E3 2013), glasine o novim konzolama su sve jače. VGLeaks tako donosi “svjetsku ekskluzivu” otkrivajući specifikacije koje će krasiti Microsoftovu konzolu kodnog imena Durango.

Novi Xbox bi tako u sebi trebao imati osmojezgreni procesor x64 arhitekture, 8GB radne memorije, USB 3.0 povezivost i 50GB 6x Blu-ray optički uređaj. Zvuči impresivno u najmanju ruku – ali isto tako valja imati na umu kako je trenutna generacija s razlogom izdržala ovoliko dugo, bez posebnih znakova starenja.

Svaka od osam procesorskih jezgri ima radni takt od 1.6GHz, a svaki pojedinačni modul od po četiri jezgre ima 2MB L2 cachea. Grafička kartica je posebno dizajnirano rješenje s podrškom za D3D11.1, grafičkim procesorom radnog takta 800MHz, a u mogućnosti je izvesti 1.2 trilijuna operacija s pomičnim zarezom u sekundi. Što se tiče sirove snage, ta kartica bi lako bila pokošenom od onih prisutnih u računalima nižeg srednjeg segmenta današnjice. Ipak, komponente konzola i računala su uvijek bile teško usporedive.

Da sve bude posebno začinjeno treba još samo reći kako je High-fidelity Natural User Interface (NUI) senzor uključen u konzolu. Znači li to kako se može očekivati potpuno nova dimenzija igranja bez kupovine posebnih dodataka?

Budući je ista ekipa (VGLeaks) krajem prošle godine donijela novosti o Durango Alpha razvojnom kompletu (u suštini Xbox u kućištu računala), postoji velika šansa da je riječ o nečem stvarnom, a uskoro će svaku od komponenti nove konzole predstaviti i opisati zasebno. Analitičari pretpostavljaju kako će i Microsoft i Sony već ove godine predstaviti nasljednike svojih popularnih konzola. Xbox 360 se na tržištu nalazi od studenog 2005., a do sada je prodan u više od 70 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Izvor: VGLeaks