Windows Phone (konačno) prestigao BlackBerry

windows-phone-ios
Uz nedavni izvještaj finskog diva Nokia kako je prodano gotovo četiri i pol milijuna Lumia pametnih telefona u posljednjem kvartalu 2012., stigao je i redoviti Kantar WorldPanel izvještaj u kojem stoji da je uređaja na Windows Phone platformi prodano više no na BlackBerry operativnom sustavu u istom vremenskom periodu.

Windows Phone je tako u prodajnim rezultatima nakon par godina lova prestigao BlackBerry – ali samo na području EU za koji vrijedi ovaj izvještaj. Tako je WP platforma u 12 tjedana pred Božić zabilježila porast prodaje u gotovo cijeloj regiji u odnosu na godinu ranije (s 2.6% na 5.4% u pet zemalja) a neki od primjera su Velika Britanija s 2.2% na 5.9%, Italija s 2.8% na 13.9% i Njemačka u kojoj je BB zabilježio porast sa 0.9% na 1.6% a WP pao s 3.0% na 2.6%. Što se samog vrha tiče, tu nije bilo značajnijih izmjena – njime i dalje suvereno vladaju iOS i Android.

Dok rezultati za BlackBerry i ne čude, obzirom da se sprema predstavljanje potpuno novog sustava koji će biti nekompatibilan sa starim uređajima, Windows Phone nastavlja ići polako dalje. Pitanje je samo kako će točno izgledati situacija na trećem mjestu kada Research In Motion pusti u prodaju svoje prve BB10 jedinice nakon službenog predstavljanja 30. siječnja. No, do prvih opipljivih rezultata će sigurno proći još nešto mjeseci.

Kompletan izvještaj u .pdf formatu je dostupan na linku.

 • http://twitter.com/NMojovic Nikola Mojovic

  Ovo samo govori koliko je WP slab na tržištu, tek ovog kvartala Nokia je prodala više WP od Symbian uređaja i tek sada prestižu RIM u prodaji telefona (i to na tržištima na kojima RIM stoji znatno slabije u odnosu na Jugoistočnu Aziju npr.) Takođe prodaja BB je pogođena i Ousborne-ovim efektom. I treba očekivati znatno veću prodaju u ovom i sledećem kvartalu. No WP 8 je sa druge strane popunio ogroman broj rupa koje suzaostale za WP 7 i WP 8 i uz moćniji hardver, mogao bi najizad da se probije na tržište u većoj meri. Biće interesantan rat za treću poziciju ove godine :D

  • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

   Od rijeci do rijeci tocno. Strasno mi se svidjaju neki elementi BB10-tke i jedva cekam probati prve uredjaje.

   • http://twitter.com/NMojovic Nikola Mojovic

    da zaista su po meni napravili poslovni telefon daleko ispred konkurencije a sjajan i inovativan i za običnog potrošača. BB Hub, BB Balance, Peek and flow, jednostavno fenomenalne ideje :D Dođe mi da nabavim Playbook pošto će on dobiti BB 10 a sad su prilično jeftini :)

   • Vilim Plužarić

    Ukoliko BB10 ne bude imao neku razočaravajuću “kvaku” pri lansiranju, smatram da će imati enorman uspjeh u okvirima onoga što postižu “treći igrači”, jer koliko vidim ovako iz daljine napravili su stvari “just right”! Dalje od toga je samo lutrija, mukotrpna tržišna dinamika koja ovisi o puno stvari, najviše o simboličkom poretku industrije.