AMD želi nešto više. Nisu im dovoljna samo osobna računala

amd
Advanced Micro Devices je danas zaposlio dva inženjera veterana na polju čipova za tablete i pametne telefone: Charles Matar se AMD-u pridružio kao podpredsjednik razvoja sustava na čipu, a prethodno je bio zaposlen u Qualcommu kao stručnjak za integrirana rješenja. Wayne Meretsky je prethodno radio u Appleu i to na razvoju Ax procesora koji se nalaze u njihovim tablet i smartphone uzdanicama iPad i iPhone.

Čipovi u osobnim računalima čine 80% svih AMD-ovih prihoda, a kako se tržište sve više priklanja mobilnom segmentu, nije odveć čudno što traže svoj put i u tom pravcu. Konkurentni Intel je već negdje na sredini rute – prošle godine su predstavljeni prvi pametni telefoni pogonjeni njihovim rješenjima, no za sada još uvijek nisu probili tržište u značajnijoj mjeri.

AMD se teško prilagođava tržišnoj situaciji i neko vrijeme se nalazi u krizi; U listopadu prošle godine su najavili rezanje 15% radne snage što je bila već druga runda otkaza na godišnjoj razini, izvještava Noel Randewich sa Reutersa. Kompanija se tako nada kako će u sljedećih tri ili četiri godine razina prihoda od računala pasti na 50% ukupnih prihoda, dok bi drugi dio trebao biti sastavljen od mikroposlužitelja, posebno dizajniranih “thin client” (terminal) računala.

S takvim razvojem stvari bi se AMD, zahvaljujući ranije spomenutom dvojcu, trebao paralelno “zabaviti” sa procesorima i sustavima niske potrošnje. Već u prvoj polovini ove godine bi trebao biti predstavljen procesor kodnog imena Temash, namijenjen Windows 8 tabletima i hibridnim rješenjima. Što dalje slijedi tek ostaje za vidjeti, možda i službeno prve Radeon grafičke jedinice upadnu u pametne telefone pogonjene Androidom?