S ovim gadgetom Google želi riješiti problem lozinki

yubico

Pri pamćenju lozinki za mnogobrojne servise koje svakodnevno koristimo služimo se ili zdravim razumom, pamćenjem istih, ili nekim od softverskih alata ove namjene. Google predlaže korištenje zanimljivog hardverskog rješenja, jednostavno nazvanog Yubico.

Krajem ovog mjeseca Googleov podpredsjednik sigurnosti, Eric Grosse i inžinjer Mayank Upadhyay objavit će u časopisu IEEE Security & Privacy Magazine dokumentaciju svog rješenja koje bi pamćenje lozinki za online servise i usluge mogao preseliti u svijet hardvera.

Na fotografiji ste vidjeli gadgetić naziva Yubico koji u svojoj trenutnoj verziji korisnika koji istu umetne u USB utor računala automatski prijavi na Gogleove servise. Zvuči praktično, no Yubicou trenutno nedostaje još jedna, prilično važna, sigurnosna komponenta. Naime, sam uređaj ne sadrži nikakav oblik autentifikacije korisnika što može biti itekakav problem izgubite li kojim slučajem ovog mališana.

Naravno da su Googleovci mislili i na taj problem tako da će u dokumentaciji biti navedena i rješenja zaštite samog gadgeta.

Izvor…

Što kažete na ideju?

 • http://www.yanado.com/ Ivan Mojsilovic

  Ovo deluje interesantno.

 • Mario

  Bezveze, zato se lozinka stavi da ju ne zaboravis… A i ovo bi krali vise nego cijeli lap…

 • Luka

  I onda opet pamti lozinku od ovoga?! Koja glupost…

 • gambo

  Ne kužim. Ja imam USB stick sa kriptiranim lozinkama. Uz to, na sticku je još 16 GB za portable programe, dokumente, glazbu… I ako mi netko ukrade stock, ne može (lako) doći do lozinki. Nije mi jasno po čemu bi ovo bilo bolje.