[RECENZIJA] Raspberry Pi, komadić pite za svakoga

rasberry-pi-recenzija

Do sada je na Gadgeteriji bilo već mnogo riječi o ovom minijaturnom računalu veličine kreditne kartice, no recenziji ni traga ni glasa. Bez navođenja posebnih detalja od ranije, valja reći odmah u začetku kako Pi teško nekome može biti prvo računalo uopće – a posebno stoga što je i za samu instalaciju potrebno koristiti računalo “sa strane”.

Naravno, već sada su u prodaji dostupne gotove kartice sa već spremljenim operativim sustavom (pa i XBMC-om) i inim stvarima, no one se plaćaju dodatno. Ipak, koraci su za instalaciju relativno jednostavni; skidanje neke distribucije koja je podržana, ekstraktiranje i sređivanje image datoteke na SD karticu putem Win32DiskImager pomoćnog alata, ubacivanje SD kartice u Raspberry Pi, kratka molitva elektronskim bogovima i konačno paljenje. M-molitva? Spomenuta je jer su iz nekog nepoznatog razloga u vječna lovišta otišle čak dvije micro SD kartice koje su bile umetnute u Pi putem SD adaptera. Možda je krivac bio adapter, a možda je Murphy jednostavno bio tu. Za napajanje je korišteno nekoliko izvora (redom punjači za pametne telefone) pa je to isključeno kao mogući uzrok ili je barem vjerojatnost smanjena na nisku razinu, jer je preporučeno napajanje izvora 700mA uz 5V. Stoga je recenzija neko vrijeme (sada već debelo preko pola godine) kasnila jer su živci otišli nakon relativno kratkog susreta s ovim, inače sasvim solidnim komadićem elektronike.

Win32DiskImager

Win32DiskImager

Istini za volju, vjerojatno se mogla napraviti i kakva modifikacija te izvesti bootanje preko USB sticka, jer po startup kodu Pi defaultno traži prvu particiju baš na SD kartici te učitava bootcode u radnu memoriju. Što je tu je, u međuvremenu se nabavila šaka novih kartica spremnih za žrtvovanje, a Pi je uspješno upogonjen. No iritacija nije nestalo…

Spojen i spreman za živciranje vlasnika

Spojen i spreman za živciranje vlasnika

USB kontroler. Taj prokleti USB kontroler. Tek lurkanjem po forumima i kutevima interneta otkriveno je kako mnogo korisnika ima problema upravo zbog njega. Pi bi prestao registrirati pritiske dugmića na tipkovnici, ili bi ih zaglavili kao stalno aktivne, miš bi zatrzao svako malo i isto tako ne bi registrirao ono što se radi na njemu…a to je tek dio problema – za koje je krivac Broadcom. Dokumentacija za USB kontroler je navodno proprietary karaktera i nije otvorena za Raspberry Pi Foundation, a i sama USB jezgra za Broadcomov sustav na čipu je kupljena od treće strane pa mnogi pretpostavljaju kako ni sami Broadcom nije u posjedu te dokumentacije.

Unatoč svemu, uređaj košta toliko koliko košta i teško je očekivati nekakav high-end segment kad su korištene komponente u pitanju. Ovo je računalo za entuzijaste i “malene” hakere koji se žele naučiti nečem što će im koristiti ako se daju putem programiranja jednog dana. Sljedeća nevolja je bila prilagođavanje minijaturnog WiFi adaptera nabavljenog, ironije li, baš za Pi. Valja tek spomenuti da se nakon isprobavanja nekoliko različitih skripti odlučilo na direktno spajanje LAN kabelom. Stvar radi bez modifikacija, a dostupnost interneta na tom malom računalu je ozarilo lice.

Overclocking nije preporučljiv u snijegu ;)

Overclocking nije preporučljiv u snijegu ;)

Nakon sređivanja početnih postavki bootanje se veselo odvrtilo i desktop je jednostavnom komandom isplivao na ekran. Ovdje vrijedi napomenuti kako se čak niti najokorjeliji Windows korisnici ne bi trebali plašiti sučelja. Sve je više-manje jasno, tu su i dalje lijevi i desni klik na mišu, kontekstualni izbornici, etc. Na stvar se iznimno lako priviknuti. Iz perspektive sučelja, naravno. Za sve ostalo, potrebno je mrvicu truda…i terminal. Na žalost, za potrebe recenzije ga se odmah trebalo primiti zbog banalne stvari – instaliranja bilo čega što bi omogućilo hvatanje screenshotova. Nekako apsurdno da se nešto takvo nije uključilo u distribuciju, no eto.

Sučelje će većini biti poznato

Sučelje će većini biti poznato

Screenshot muke

Screenshot muke

Dojam je ipak popravljen ostalim stvarima koje jesu bile uključene, a to se primarno misli na Python, preporučeni programski jezik za početna drmanja po kodu. No, s ovim uređajem je moguće i mnogo više od toga početničkog – sve dok se ne očekuje brzinski demon, jer Pi u cjelini to jednostavno nije. Zapravo, morbidno je spor, posebno prigodom pregledavanja web sadržaja makar on bio “laganog” tipa (i u bilo kojem od uključenih preglednika – Dillo, Midori…).

Python je pun simpatičnih primjera i solidan za početnike

Python je pun simpatičnih primjera i solidan za početnike

Prije daljeg pregleda uređaj valja se dotaknuti i ubrzanja tog mini računala podizanjem radnog takta procesora i memorije. Jednostavnim otvaranjem terminala i tipkanjem sudo raspi-config ulazi se u ekran podešavanja koji se mogao vidjeti na prvom pokretanju uređaja. Prije svega se, logično, preporučuje odvrtiti update. Moguće je birati radni takt od početnih 700MHz do 1GHz uz podizanje napona (Turbo mod). Tvorci ovog računala ipak napominju da se značajnijim podizanjem radnog takta uređaju drastično može smanjiti vijek trajanja – a ruku na srce ni dobiveni rezultati uglavnom nisu toliko vrijedni eventualnog prženja.

S druge strane, entuzijasti koji imaju kakav minijaturni pasivni hladnjak sa prastare grafičke kartice ili čipseta mogli bi se prilično zabaviti (mrljanje svega termalnom pastom je samo dodatni bonus). Ovaj stariji primjerak Raspberry Pi je bez većih problema radio na 900MHz bez modifikacija, no pri prvim znakovima nestabilnosti uvijek treba imati na umu da se ide korak niže. Još jedna misao što se tiče brzine uređaja – kvalitetna memorijska kartica svakako pomaže.

Overclocking predefiniranim opcijama

Overclocking predefiniranim opcijama

Vratimo se na softver. Dobar dio kolega i poznanika se odlučio Pi koristiti kao HTPC, a za tu svrhu je potrebna aplikacija koju mnogi poznaju i sa “velikih” računala – XBMC. Njega je najjednostavnije staviti korištenjem već gotovih imagea s operativnim sustavom, stvar će uredno raditi. Za ostale aplikacije van već uključenih osnova za pregledavanje slika, komprimiranje datoteka i programiranje, preporučljivo je (posebno početnicima) instalirati Pi Store iz terminala, a osim preuzimanja gotovih projekata na njemu je moguće slati i svoje uratke. Tu se usput rečeno nalaze i različite upute, od onih za opće korištenje Pi računala do postavljanja vlastitog web poslužitelja na njemu. Unutar trgovine se nalazi i više no solidan LibreOffice i sitna količina drugih aplikacija/igara.

Pi Store trgovina aplikacijama

Pi Store trgovina aplikacijama

Da se uz ovaj uređaj može mnogo više svjedoči čitava hrpa projekata dostupnih online, a mnogi od njih su potpuno otvorenih shema i koda. Svakako je potrebno spomenuti mikro stroj za arkadne igre kojem je Pi poslužio kao osnova. Tu je još i FTP Server koji koristi solarnu energiju (upute na linku). Pi je moguće pretvoriti i u FM primopredajnik – granice leže tek u mašti i uloženom trudu.

U ovom vremenu dok je recenzija trunula među draft postovima, RP Foundation je izbacio i nove, osvježene modele računala. Sada oni stižu sa dodatnih 256MB radne memorije tjerajući prve vlasnike na čupanje kose. No, to je sasvim normalno u gadgetomanskom svijetu (i pri tom se ne misli na prisilan gubitak dlaka). Spomenuti su i dodatni moduli za proširenje Pi računala, a u testnoj se fazi nalazi i kamerica.

Treba li ovakvo što početniku u svijetu računala? Možda. Drastično je moćniji od toliko omiljenog Commodorea 64 (a neki su se tom mišlju i igrali) kojim su generacije osamdesetih zapravo i počele svoje IT živote – s tim da je Pi cjenovno kudikamo prihvatljiviji od punokrvnog računala. Sve spomenute i naglašene mane su tu tek radi onih koji bi nekim spletom okolnosti pomislili da dobivaju gotovo mini-računalo za male novce, a bez imalo uloženog truda (iako u tom slučaju može pomoći dodatno plaćanje već spremljenih paketa s početka teksta).

Ukoliko netko već posjeduje računalo, opet je teško preporučiti Pi čisto reda radi kad već postoje mnogo moćniji uređaji u obliku USB štapića (Cotton Candy, Android 4 Thumb PC i mnogi drugi) koje je dovoljno umetnuti u televizore ili spojiti na računalne ekrane. Istini za volju, “nešto” su i skuplji (spomenuti ranije su 200$ odnosno 65$) pa se za 25/35$ vrijedan Raspberry Pi slobodno može reći kako pruža komadić slatke pite – za praktički bilo koga.

Pi je vjerojatno s razlogom prodan u gotovo milijun primjeraka hobistima, entuzijastima, početnicima u programiranju – a njegovi tvorci nisu imali pojma da će polučiti ovoliki uspjeh. Iza ovog mini računala je velika godina, a k vragu – pa uskoro na njega stiže i Minecraft!

 • Doktor-X

  ja moj PI koristim za xbmc već jedno 6 – 7 mjeseci

  • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

   Ocekivano – kako napomenuh u tekstu hrpa ljudi koje znam koristi Pi upravo u tu svrhu.

 • Mate

  Napokon dočekana recenzija :), svkako planiram nabavit ovaj komadić pite također za HTPC…

 • pulg

  Nevalja mu napajanje, uvalili šrot čipove – koje nisu mogli nigdje/nikome prodati, a i dizajn je amaterski. Da je netko imalo pošteno (sa znanjem) odradio posao – radio bi na 300 do 500 Mhz bez ijednog problema…