Uz Lomography Smartphone Film Scanner oživite stare filmske negative

lomography-skener
LSFS je simpatičan Kickstarter projekt koji uz dodatnu pomoć pametnog telefona i pripadajuće aplikacije omogućuje skeniranje 35 milimetarskih filmova neovisno o tome je li riječ o slajdovima, negativima ili crno-bijelom filmu. Obzirom da se ne tako davno za isti proces u kući trebalo koristiti skenere s posebnim adapterima i odjeljcima za osvjetljivanje, riječ je o pravom malom remek djelu.

Osim standardne kutije skenera s pozadinskim osvjetljivačem u koju se stavlja film, drugu glavnu ulogu igra aplikacija za “razvijanje” dostupna za sve iPhone uređaje i za većinu Android telefona na tržištu. U njoj je moguće negative pretvoriti u pozitive, spajati panorame, pa čak i animirati 35mm analogne filmove. Skener je riječima tvoraca opsjednutih starim stvarima – a posebno analognom fotografijom (ista ekipa drži internetsku stranicu, magazin, dućan i zajednicu vezanu za tu temu) idealan za ljude koji kod kuće imaju pozamašne kolekcije filmova ili za one koji jednostavno žele nastaviti fotografirati na filmu.

Za skeniranje je dovoljno umetnuti film u skener na koji je naslonjen pametni telefon, uključiti pozadinsko osvjetljenje (2 AA baterije u kućištu) i namjestiti film kontrolom valjka na kućištu te tapnuti po ekranu. Razlučivost dobivenih fotografija ovisi, naravno, o korištenom smartphoneu i mogućnostima njegove kamere.

Snimanje filmova je jednako jednostavno, dovoljno je samo aktivirati opciju unutar aplikacije i ponoviti proces kao za fotografije:

Kickstarter projekt je skupio gotovo 130 tisuća američkih dolara od traženih 50 tisuća, a uz još 18 dana do njegovog isteka moguće je još uvijek sudjelovati i ugrabiti ovaj gadgetoliki uređaj za 50$.

Izvor: Kickstarter