Kodak (uspješno) rasprodao svoje patente

kodak
Tko se sjeća Kodaka? Da, posljednji put je ovdje o toj firmi bilo riječi još u sada dalekoj veljači 2012. i nije išlo na dobro. Firma je završila u bankrotu, a već tada je bilo poznato da će se patenti rasprodati – samo je bilo pitanje kome od leđnih peraja vidljivih na površini vode.

Morski psi Apple, Google i Microsoft su nanjušili priliku za dobrom kupovinom i krenuli u lov, a sud je jučer odobrio kupovinu Kodakovih patenata do iznosa od 527 milijuna američkih dolara. To je značajno manje novca no što su se u Kodaku nadali, jer je ranije bilo govora o 2 milijarde…

Bilo kako bilo, ovom prodajom će Kodak pokušati restrukturirati kompaniju i izvući se iz bankrota. Prodano je ukupno 1100 patenata, ali jedini kupci nisu bili iz ranije navedenog trȉja. Tu su bili još i Facebook, Huawei, RIM, Adobe, Samsung i Fujifilm.

Hoće li se Kodak naposljetku izvući teško je predvidjeti, no sve da to i bude slučaj, za propast kompanije su krive usijane glave čelnika, koje su među ostalim za očajnički potez pokušale iskoristiti patente za napad na pola mobilnog svijeta.

Kodak je, vrijedi podsjetiti, bio prva kompanija koja je razvila digitalni fotoaparat još daleke 1975. godine – a proizvod je bio mrtav u začetku jer su se bojali da bi mogao naštetiti njihovom vlastitom poslu s foto filmovima. Tvrdoglavost ih je u konačnici koštala, a posebno nakon što je 2001. godine filmu praktički odzvonilo. Prijelaz s kemije na digitalno ipak nije bio jedini razlog propasti kompanije, makar je suštinski ta transformacija najviše koštala. Sve do trenutka kada su počeli tužiti druge kako bi ostvarili profit – i pri tom bankrotirali.

Izvor: The Wall Street Journal