Domaća književnica svoj roman dijeli i prodaje na Amazonu

tomica scavina

Tomica Šćavina diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je objavila tri knjige: ‘Unutarnji kompas’ (2009), ‘Brod za Lajku’ (2011) i ‘Koordinate sreće’ (2012). Uz to, piše za Net.hr, Sensu, a surađuje i s Hrvatskim radiom.

Svoju četvrtu knjigu, psihološki triler ‘Kaleidoscope World’, odlučila je objaviti sama, kao e-book, na Amazonu, i to na engleskom.

Ekipa tportala razgovarala je s Tomicom i saznala razloge prelaska na internacionalno tržište te što je sve potrebno kako bi uopće objavili knjigu na Amazonu.

Htjela sam doprijeti do više ljudi. Kultura čitanja u Hrvatskoj vrlo je nerazvijena i kao spisateljica se osjećam prilično skučeno. Treba mi više prostora i više čitatelja da bih imala osjećaj da moji likovi i ideje nekuda idu, da se povezuju s nečijim umovima i emocijama.

U SAD-u je samoizdavaštvo sada već vrlo razvijeno, a malo pomalo taj se trend počinje širiti i drugdje. Kao i većina drugih samoizdatih pisaca, najprije sam pokušala pronaći agenta. Međutim, kao potpuno nepoznata autorica, s romanom koji nije izvorno pisan na engleskom jeziku, imala sam jako malo šanse.

S druge strane, dobila sam puno ohrabrenja i komplimenata od ljudi koji puno čitaju i poznaju tržište, što mi je pomoglo da se odlučim na ovaj korak.

Što je sve bilo potrebno napraviti da bi knjiga završila na Amazonu?

Najprije sam dva tjedna čitala članke i brošure o tome. Vjerovali ili ne, samoizdavaštvo se u zadnjih nekoliko godina razvilo u pravu malu znanost.

Nakon toga sam pronašla lektora koji je izvrstan prijevod Ellen Elias Bursać učinio još boljim i grafičkog dizajnera koji je napravio omot, a ja sam se bacila na formatiranja teksta. To je posebna gnjavaža, koju neću opisivati u detalje. Samo ću reći da se, ako mislite da je Word dokumentjednostavno pretvoriti u format za Kindle, varate.

Paralelno sam gradila novu web-stranicu www.tomicascavina.com i svako malo gnjavila svog dečka, koji je dosta dugo živio u Americi, da ispravlja moj engleski.

Zatim sam ispunila sve potrebne formulare na Amazonu i tjedan dana se odmarala, sve dok Amazon 1. siječnja nije objavio moju elektronsku knjigu.

Ostatak razgovora s Tomicom Šćavinom možete pročitati na stranicama tportala.

  • Mario

    Svaka joj čast…. i sam sam spisatelj, koji ima toliko čitatelja da bi svi mogli istovremeno boraviti u mom dnevnom boravku :)