Gadget veličine tablete omogućit će bezbolan 3D pregled jednjaka

3d-endoskop
Istraživači s MGH (Massachusetts General Hospital) su razvili endoskop u obliku pilule kojim je moguće snimati jednjak, pa i izraditi puni 3D računalni model jednjaka za detaljan naknadni pregled.

Kamerice u obliku pilula nisu pretjerana novost, no za razliku od dosadašnjih ova ne uzima tek obične i brzinske fotografije dok putuje kroz probavni sustav. Tehnikom koja koristi infracrveni spektar svjetla umjesto ultrazvuka te činjenicom da je stalno povezana s vanjskim svijetom tankom žicom, doktori su zahvaljujući ovoj piluli u stanju odrađivati pregled na mnogo manje invazivan način. Istraživači su u pokusu za tabletu koristili izvor infracrvenog svjetla razlomljen na dva dijela pomoću ogledala. Jedna zraka se šalje u detektor i služi kao referentna, a druga zraka se putem “žice” šalje u pilulu te usmjerava na tkivo.

U jednjaku se zraka fokusira na područje promjera jedne ljudske dlake i osno vrti 20 puta u sekundi. Baš kao i kod ultrazvuka, svojstva svjetla nakon što se odbije od tkivo se mogu izmjeriti, a moguće je razlučiti mikroskopski male detalje. Ne samo da je moguće skenirati površinu, već i tkivo do dubine od oko 10 mikrona. Pacijentu je dovoljno popiti taj minijaturni endoskop uz čašu vode, a doktori ga tada mogu micati gore-dolje po jednjaku u potrazi za mikronskim oštećenjima ili abnormalnim tkivom.

Izvor: Nature

  • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

    Gastroskopija, fuj.

    • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

      Ak bu ovakva kakva vele da je, nemam nista protiv. :)