Apple navodno upola srezao narudžbe ekrana za iPhone

Iako je u početku i Apple bio iznenađen navalom za iPhone 5, prema izvorima kojima raspolaže The Wall Street Journal čini se da situacija jenjava. I to drastično. Apple je navodno ponovno iznenađen, no ovaj put smanjenjem potražnje.

Kompanija s logom nagrižene voćke čini se ima brzorastuće probleme, i to na više fronti. Tržištem pametnih telefona sve više dominira Samsung, a tu su i jeftini Android tableti koji malo po malo cijede udio prodaje koji je držao iPad.

iPhone 5 je bez sumnje (opet) bio velika uspješnica, i to do te mjere da je postojala bojazan kako proizvođači komponenti neće moći držati korak s prodajom u prvim mjesecima prodaje. Novi iPhone je donio i novi, veći ekran pa je stoga recikliranje starih komponenti postalo nemogućom misijom. Situacija sada je obrnuta. Proizvođači ekrana su navodno dobili ispravke narudžbi od Applea i traženo je smanjenje proizvodnje. I druge komponente su dobile sličan “tretman”. Valja usput imati na umu kako su slične informacije za iPhone 4S dolazile i krajem 2011. te da je isti model prodan u 37 milijuna primjeraka taj kvartal. Rezanje potrebe za komponentama ne znači nužno i lošu prodaju.

Analitičari su, barem kad je Apple u pitanju, već neko vrijeme najavljivali da će do svojevrsnog zasićenja tržišta doći ranije nego inače, pa su sukladno tome smanjili svoje procjene već za prva dva mjeseca ove godine. Apple bi 23. siječnja trebao objaviti svoje financijske rezultate prvog fiskalnog kvartala, no teško da će ova priča moći biti povrđena (ako uopće) već tada. Bez konkretnih brojeva, sve ove informacije valja uzeti sa zrnom soli pa makar one dolazile i od Wall Street Journala koji, usput rečeno, nije uspio dobiti službeni odgovor Applea na ove informacije.

Izvor: The Wall Street Journal

Fotografija: iFixit

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=616426613 Bojan Radovanović

  a mozda su im ocekivanja bila nesto veca.
  takodje postoji opcija da je naslijednik ip5 veceg ekrana, pa si apple ne moze dopustiti da naruci previse komponenti, koje kasnije nece moci iskoristiti

  • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

   Vidjet ćemo, vidjeti…

 • kokolo

  Mozda vracaju 3:2 omjer ekrana.. makar ČISTO sumnjam.