[INFOGRAFIKA] Usprkos piratima glazbena i filmska industrija zarađuju milijarde

piratstvo-infografika
Infografika koju su napravili na Online Graduate Programs prikazuje koliko zapravo puste optužbe filmske industrije na račun pirata nemaju smisla. Slično vrijedi i za glazbenu i softversku industriju. Daleko od toga da se piratstvo može pravdati – ali podaci s grafike pokazuju vrlo zanimljive podatke:

Hollywood je tako tvrdio da svake godine gubi nešto preko šest milijardi američkih dolara zbog piratiziranja dok su već i 2011. zaradili 87 milijardi. Infografika jest nešto starija, no teško da su se podaci posljednjih mjeseci drastično izmijenili u drugu stranu. Za primjer je dan hit film The Avengers, gdje bi pirati, da su kojim slučajem kupili kino karte povisili ukupni promet za 0.5%.

Recording Industry Association of America (RIAA) je tužila više od 12 tisuća ljudi zbog podjele glazbe. Bili su tuženi za vrtoglave iznose od 150 tisuća dolara po pjesmi, što je u prosjeku pet puta više no što jedna osoba potroši na glazbu za svog života. Unatoč “nenadoknadivim štetama”, glazbena industrija zapravo cvjeta i porasla je po prvi puta od 2004. na preko 7 milijardi dolara.

Piratiziranje softvera je također u padu ako je čitati iz grafike, uglavnom zbog dostupnosti digitalnog softvera. To digitaliziranje je na noge osovilo i glazbenu i filmsku industriju, a argument je da bi se prihvaćanjem tehnologije ljudima trebalo omogućiti lakše distribuiranje i konzumiranje sadržaja. Ostali podaci su u nastavku:

music-movies-programs-piracy

Izvor: Online Graduate Programs

Kad smo već na tematici. Upućujemo vas da usmjerite preglednike na drugove i drugarice stranice Serijala koji su odlučili prestati ilegalno skidati serije te složili ne baš tako kratki vodič za legalno skidanje spomenutih sadržaja s interneta.