[VIDEO] Početkom 2014. dolaze nam prvi Ubuntu mobiteli

Ubuntu za mobitele

Upravo kao što smo vam i danas najavili ekipa Canonicala predstavila je danas novu verziju svog operativnog sustava Ubuntu. Ipak, stiglo je osvježenje ove verzije Linuxa, no u paketu prilagođen pametnim telefonima.

Upoznajte Ubuntu za mobitele

Ubuntu za mobitele najavljen je još u veljači prošle godine, a sada godinu dana kasnije dolaze prvi rezultati rada ekipe Canonicala. Već na ovogodišnjem sajmu CES 2013 javnosti će biti predstavljeni prvi uređaji koji kao pokretačku snagu koriste upravo Ubuntu.

Sam sustav baziran je na kernelu Androida, no za razliku od njega ne koristi Java Virtual Machine, a što prema riječima tvoraca garantira iskorištavanje pune snage uređaja te ugodan rad bilo na uređajima niže klase bilo na top modelima pametnih telefona.

Pogledajte prigodni video isječak.

Kao što ste vidjeli Ubuntu garantira svu silu dostupnih aplikacija i servisa te objedinjuje ovaj sustav na cijelom nizu različitih uređaja. Prema navodima specifikacija sustava Ubuntu će ugodno raditi na uređajima koje pokreće 1Ghz Cortex A9 te onima koji se oslanjaju na Quad-core A9 ili Intel Atom.

Na žalost, za isprobavanje Ubuntua na mobitelima morat ćemo pričekati početak 2014. godine, a sretnici koji se sljedećeg tjedna nađu na sajmu CES 2013 imat će prilike iz prve ruke isprobati Ubuntu za mobitele.

Stigla nam je i prva reklama za Ubuntu za mobitele.

Sve zajedno zvuči prilično zanimljivo.

www.ubuntu.com

 • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

  “the most signifiant Linux platform for the PC”

  Ermahgehrd, spomenuo je tu rijec. Linux. Koliko god mi ljigavi oni u Canonicalu bili, jedva cekam vidjeti ovo u pogonu. :)

 • Vladi

  Ubuntu, Symban, Android ili windows, sve je to isto, zavisi sta od toga napravis.
  Instrukcije za procesor neznaju na kojem jeziku su pisane, ali znaju kad su dobro ili lose napisane.

 • Vladi

  Symbian