Installous je uklonjen – piratiziranje na iOS platformi postalo mrvicu teže

hackulous
Tim koji stoji iza stvaranja i održavanja Hackulous zajednice, a time i (“ilegalcima” poznate) aplikacije Installous objavio je kako prestaje s radom i potpuno prekida projekt. Prestanku rada začudo nije kriv Apple, barem ako je vjerovati njihovoj službenoj objavi.

Ne treba sumnjati kako je iOS developere ozarila poruka koja glasi na internetskoj adresi Hackulousa:

Laku noć, prinče.

Žalosti nas to što objavljujemo gašenje Hackulousa. Nakon mnogo godina, naša zajednica je stagnirala a forumi postali poput grada duhova. Unatoč predanosti osoblja, postalo je teško održavati forume online i dobro moderirane. Neizmjerno smo zahvalni na podršci koju smo imali tijekom godina i nadam se kako će našim izostankom procvasti nove, bolje zajednice.

S ljubavlju,
Hackulous tim

Za razliku od developera, korisnici koji su navikli na piratiziranje nisu bili presretni čemu svjedoči eksplozija YouTube videa o alternativnim izvorima, bezbrojnim tweetovima i Facebook komentarima. Kada bi korisnici upalili aplikaciju Installous dočekala bi ih poruka kako se aplikacija gasi jer je “outdated”. Bilo je tu i komentara poput “Installous je razlog zbog kojeg su ljudi odrađivali jailbreak” pri tom potpuno zaboravljajuci ekipu koja je relativno dobro zatvoren sustav poput iOS-a ipak pokušala prilagoditi sebi i svojim potrebama/željama. U ovom slučaju su, srećom, nastradali tek pirati. Isti oni koji će bez problema pronaći još desetke drugih izvora za ilegalno skidanje aplikacija.

 • josip

  Meni su ipak najbolji komentari tipa:

  “Anyone want to swap an iphone 5 black 32gb for a galaxy s3 on 3?”

  a takvih komentatra ima ko gljiva nakon kiše ispod svakog članak o prestanku rada Installousa

 • zvjer

  Installous ugašen konačno :) Ja prezadovoljan.

  • budalasi

   zasto?! mamune

   • zvjer

    Iz više razloga. Manje će se krasti, i automatski će biti više zadovoljnijih developera. Zatim će se izraz jailbreak manje poistovjecivati s piratstvom, to je isto vazno za developere raznih korisnih hackova.

    • ivan38

     Jedino ak si ti developer pa zato si to želio.