[RECENZIJA] Olympus SZ-14

_DSF1791

Najčešće i najbombastičnije recenzije obično su one high-end aparata. Ironično, upravo se takvi najrjeđe kupuju, dok obične korisnike najviše zanimaju oni poput SZ-14, Olympusovog ultrazooma za početnike

Poopćena percepcija koju o ultrazoomovima gaje napredniji fotografi jest da je riječ o pukom marketingu – hvatanju naivnih na bombastične brojke nadrobljene u specifikacijama fotoaparata, i to onih brojki na koje se neupućeni najviše pale (ako vas je za kakav teleobjektiv ikad itko na ulici pitao “i kako se daleko s tim vidi”, znat ćete o čemu pričamo). U tome ima neke logike, iz perspektive naprednijih korisnika, jer je kvaliteta koju čak i znatno skuplji zoom objektivi s apsurdno velikim rasponima daju na tele-kraju sasvim usporediva s kvalitetom slike koju bi vjerojatno dobili da u Photoshopu naprosto izrežete (cropate) sredinu fotografije te je potom uz malo digitalne magije povećate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iz perspektive početnika ili nekog tko tek traži fotoaparat za svakodnevnu (dokumentarističku) uporabu, stvari su malo drugačije. Većina će takvih korisnika fotografije iz aparata “utočiti” izravno na web ili isprintati i arhivirati. Photoshop ili kakav sličan alat takve fotografije nikad neće vidjeti. Takvi korisnici žele rezultate i to odmah, ravno iz fotoaparata i neće provoditi dane pixelpeepajući fotografije pri 100%, lamentirajući o pogreškama leće, optičkoj razlučivosti ili kromatskim aberacijama u uglovima. I upravo u tom kontekstu aparati poput SZ-14 imaju savršenog smisla. S rasponom fokalnih duljina 35-milimetarskog ekvivalenta od 26-600mm moći ćete se snaći u doslovce bilo kojoj situaciji, od hvatanja sportskih podviga vaše djece (ali na suncu, jer je maksimalni otvor blende na tele-kraju tek f/6.9), do skupnih fotografija na tulumima.

_DSF1792

No, krenimo od početka. Svakako najveći adut ovog aparata njegove su dimenzije – preciznije, debljina. Za razliku od većine drugih ultrazoomova, SZ-14 je moguće utrpati i u džep hlača, a u džepu jakne će se bez problema izgubiti (dok ga ne zatrebate). Pritiskom na tipku za uključivanje, s prednje će se strane (poprilično tiho i glatko) materijalizirati objektiv…

_DSF1795

… čina.

_DSF1796

Bez odgovarajuće stabilizacije, korištenje Olympus SZ-14 bi na tele-kraju njegova objektiva bilo gotovo pa nemoguće. Srećom, Olympus je u njega ugradio prilično dobar stabilizacijski sustav (Dual IS, koji kombinira “hardversku” stabilizaciju pomicanjem senzora, i softversku). Unatoč kompaktnim dimenzijama, u tijelu SZ-14 našlo se mjesta i za bljeskalicu, koja je, obzirom na dimenzije, zapravo začuđujuće efikasna. Senzor je razlučivosti 14 megapiksela, što je vjerojatno najveća (možda i jedina) glupost na ovom aparatu. Za tu megapikselažu naprosto nema nikakvog razloga na fotoaparatu ove klase i namjene – samo smanjuje osjetljivost senzora, fotografije čini nepotrebno glomaznima i nepraktičnima njegovim vjerojatnim korisnicima. I pri tom ne donosi bog zna koliko više detalja no što bi, da je na tu površinu, imao 10 megapiksela.

_DSF1799

Na SZ-14 nećete naći puno opcija. Iako bismo voljeli vidjeti posve manualni mod, snimanje u RAW, postavke obrade slike (kontrast, sharpening, saturacija…) te još koješta, jasno nam je da ciljnu skupinu kojoj je ovaj model namijenjen sve to neće zanimati. One opcije koje jesu tu, Olympus se pobrinuo učiniti lako dostupnima, a tu je i izdvojena tipka za ugrađeni sustav pomoći (help). Ako postoji pojam koji savršeno opisuje mentalitet ovog aparata onda je to svakako “point-and-shoot”. I to ne u pogrdnom smislu riječi – zamišljen je naprosto tako da uz minimalan trud i predznanje rezultira što kvalitetnijom i prihvatljivijom fotografijom i to je sve.

_DSF1797

U tu se logiku uklapa i niz dodatnih funkcija i efekata povrh onih koje bi mogli nazvati “standardnima”. Uz običan mod za fotografiranje panorama, koji samo olakšava alignment, ali se za spajanje fotografija u panoramu oslanja na računalo, tu su i polu-automatski mod, u kojem aparat sam spaja fotografije u panoramu, ali korisnik okida fotografije (po volji), te posve automatski mod, u kojem je dovoljno malo “mahati” aparatom (dok god se držite oznaka koje aparat prikazuje na ekranu).
Panorame koje SZ-14 generira sam su, pa… upotrebljive, zlu ne-trebalo, ali nipošto remekdjelo. Rezultati će, naravno, ovisiti o tome koliko pravilno okrećete aparat, jeste li uspjeli poklopiti os rotacije s optičkom osi objektiva te nizom drugih, za fotografiranje panorama posve očekivanih parametara. Ali čak i u idealnim uvjetima, pogledate li pažljivije, primjetit ćete “šavove” među fotografijama. Ovisno o tome što fotografirate, oni će biti vidljiviji ili manje vidljivi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tu je još i mod za snimanje 3D fotografija, opet s ručnim i automatskim načinom rada – u oba slučaja na ekranu ćete nakon prve okinute fotografije (za lijevo oko) vidjeti overlay prema kojem je potom potrebno “poklopiti” kadar za drugu fotografiju (za desno oko) – te raznorazni kreativni modovi koji će se nesumnjivo svidjeti fanovima Instagrama. I to ne govorimo (posve) podrugljivo, jer ih većina doista podsjeća na efekte kakve često možete vidjeti u i na Instagramu (aplikaciji / servisu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako smo rekli da kvalitetu slike previše nećemo komentirati, ne možemo se ne osvrnuti na makar osnovne kvalitete i nedostatke. Olympus SZ-14 uspješno radi ono što je njegovoj ciljanoj publici bitno – stvara pristojno zasićene i dovoljno, ali ne pretjerano kontrastirane fotografije u gotovo svim uvjetima. Dojam kvare šum, što je posve očekivano za aparat ovih dimenzija, te aberacije leća (ponajprije soft-focusasti efekt na tele kraju te tzv. purple fringe na širokokutnom kraju), što je opet, sasvim očekivano za ultrazoom klasu.

Zamjerku zaslužuju još dvije stvari – video i baterija. Video jer razlučivost od 720p nije više standard čak niti na low-end modelima. Šteta je što SZ-14 ne snima Full HD video tim veća što je kvaliteta snimljenog materijala sasvim pristojna za uređaj te klase i tih dimenzija. Zanemarimo standardne boljke uzrokovane tipom senzora i načinom snimanja (rolling shutter), SZ-14 sasvim će lijepo poslužiti za dokumentiranje putovanja, obiteljskih okupljanja, izleta i slično. Snimljeni je zvuk zadovoljavajuće kvalitete – opet, u skladu s klasom. Šum od vjetra je neizbježan za mikrofone ugrađene u fotoaparat, baš kao i zvukovi zooma i fokusa, koji se primjete, iako nisu ni približno toliko napadni kao na nekim drugim modelima.

Baterija je zaslužila zamjerku jer… pa, slika govori 1000 (ili koliko već) riječi:

_DSF1807

Možda su nas SLR-ovi i mirrorlessi tijekom godina razpekmezili, ali ovo djeluje smiješno maleno. Kapacitet istaknut na bateriji iznosi tek 925 mAh. Službena brojka kaže da je to dostatno za oko 220 fotografija. U stvarnosti, rekli bismo tek nekih 150-ak. Ili drugim riječima – planirate li ponijeti SZ-14 na dulji izlet ili put, svakako ponesite rezervnu bateriju i punjač. A kad smo već kod punjača, i tu je SZ-14 zaslužio jedan minus. Iako je priloženi punjač hvalevrijedno malenih dimenzija, na žalost nije onog tipa u koji se baterija umeće, već je riječ o običnom USB adapteru. Baterija se puni u samom aparatu, što znači da nećete moći puniti jednu bateriju dok trošite drugu – bar dok ne kupite “pravi” punjač.

Summa summarum? SZ-14 jedan je od onih fotoaparata koji pokušavaju biti “Katica za sve”. Za razliku od mnogih drugih, međutim, to mu polazi za rukom – u okvirima onog što će njegova ciljana publika (početnici) vjerojatno očekivati. Je li po ičemu posebno dobar? Teško. No je li po nečemu posebno loš? Jok.

SPECIFIKACIJE

Olympus SZ-14

Vrsta: kompakt
Razlučivost: 14 megapiksela
Video snimanje: 720p, 30fps
Optički zoom: 24x
Zaslon: 3 inča
Masa: 216 grama
Dimenzije: 106.5 x 68.7 x 39.5 mm
Dostupne boje: crna, crvena
Cijena: 1.499 kuna
Ustupio: ekupi.hr