Microsoft bi da mobilni uređaji troše manje baterije za GPS

GPS-mape
Korištenje lokacijskih servisa znade biti prilično bolno za baterije mobilnih uređaja. Instalira li se nešto aplikacija na prosječan mobilni uređaj koje još uz to šalju i obavijesti ovisno o lokaciji…pa, slika je jasna. Ili nedostatak iste jer je baterija otišla u crvenu zonu. Microsoft Research tim ima rješenje – olakšati uređaj od samog računanja lokacije.

Bilo da je riječ o pametnim telefonima s GPS-om ili samostalnim navigacijskim rješenjima, u autima je korištenje posebnog adaptera već dugo godina potpuno normalna stvar, obzirom da uređaji samostalno rijetko mogu izdržati više od šest sati. GPS čip je među najvećim potrošačima u pametnim telefonima; nerijetko komponenti treba i 30-tak sekundi kako bi uhvatila sve podatke sa satelita potrebne za početno lociranje. Nakon toga računa kroz pregršt kodova kako bi lokacija bila precizirana nanovo i nanovo.

Projekt kojim se bavi Microsoft Research radi na tome da upravo taj stadij računanja (barem djelomično) bude odrađen u cloud sustavu. Ekipa je razvila GPS sustav kojem je, za razliku od prvospomenutog, dovoljno tek nešto sitno milisekundi učitavanja najbitnijih podataka sa satelita. Nakon toga se podaci kombiniraju s informacijama dostupnima iz javnih online baza podataka, koje pak sadrže putanje satelita i ostale parametre da bi se otkrila lokacija uređaja. Kombiniranje podataka i računanja lokacija se odvijaju na remote serveru.

Istraživači ovaj pristup nazivaju cloud-offloaded GPS, a sustav je nazvan CLEO (Cultivating the Long tail in Environmental Observations). Za razliku od mizernih šest sati aktivnog rada u mobilnim uređajima, ovakav sustav bi mogao raditi godinu i pol uz svega dvije AA baterije.

CLEO je isprva bio zamišljen kao dio sustava za praćenje životinja, no Jie Liu, jedan od istraživača na projektu, smatra kako bi implementacija ovoga u mobilne uređaje koji se svakodnevno koriste itekako bilo učinkovito. Svakako učinkovitije od trenutnih “pomagala” poput A-GPS. Vrijedi podsjetiti kako Microsoft vrijedne karte za cloud čuva i koristi već godinama, a čelna figura Steve Ballmer je nerijetko znao izustiti da je upravo cloud sljedeća velika postaja.

Izvor: MIT Technology Review

  • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

    Zvuči zanimljivo, lajkam.

    • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

      Dok oni to dovedu vani kroz gusto granje svoje hijerarhije, vjerojatno ce svi ostali razviti slicnu stvar. Kako je netko bio komentirao, da je ovo Apple napravio pukli bi stotinjak patenata prije nego bi se uopce znalo da postoji, a kamoli… :D