VLC player će zahvaljujući Kickstarteru osvanuti u “metro” varijanti za Windows 8

VLC-player
Iako je sredinom mjeseca bilo upitno hoće li Kickstarter projekt ekipe VideoLAN uspjeti skupiti traženih 40 tisuća funti, cilj je ostvaren 23. prosinca. Developeri sada uz tehničku podršku Microsofta užurbano rade na “metro” varijanti svog iznimno popularnog open source media playera za Windows računala i tablete, kao i za Windows Phone platformu.

O popularnosti VLC-a najbolje govori činjenica kako je trenutno instaliran na više od 100 milijuna uređaja diljem svijeta. Naravno, postojeća “desktop” varijanta programa funkcionira bez ikakvih problema na Windowsima 8 – no VideoLAN ekipa želi korisničko iskustvo proširiti i na Windows RT (ARM) uređaje u “metro” okružju. Konačna inačica aplikacije bi trebala imati sve mogućnosti “punokrvne” varijante.

Planirana je i podrška za reprodukciju optičkih diskova (DVD, VCD, Blu-Ray), equalizer, video filtere, titlove, etc. Najveći izazov ekipi je “portanje” svih mogućnosti aplikacije na ARM uređaje pokretane Windowsima RT. Nakon kompletiranja razvoja, fokus će pasti na prebacivanje aplikacije na Windows Phone 8 platformu, što ne bi trebao predstavljati problem, obzirom da su WP8 API-ji sličniji Windowsima 8 i u nekim segmentima čak manje ograničavajući.

Nakon početnog izdavanja aplikacije, VideoLAN tim će raditi na dodatnim značajkama poput podrške za camera input, DLNA klijent i serversku integraciju, integraciju s lokalno prikopčanim uređajima za sinkronizaciju i reprodukciju, etc. Projektu je moguće donirati do 28. prosinca (klik izvorni link), a kako je izgled aplikacije zamišljen vidljivo je u nastavku:

vlc-app-home

Izvor: Kickstarter