[VIDEO] Jeste li spremni za minimalnu brzinu interneta od 1 Gbit/s? HT je upravo predstavio TeraStream

Na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatski telekom javnosti je demonstrirao svoju pristupnu mrežu nove generacije, jednostavno nazvanu TeraStream. Prevedeno, nova tehnologija omogućuje korisniku minimalnu brzinu od danas nevjerojatnih 1 Gbit/s.

Pogledajte video:

HT je ovako opisao TeraStream:

TeraStream je novi koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti. Posrijedi je tehnološki koncept kojim se sve usluge, uključujući i tradicionalne telco usluge (glasovne, IPTV, pristup internetu) pružaju iz Clouda, za razliku od danas kad se one pružaju putem mreže.

Stiglo je i službeno priopćenje HT-a koje prenosimo u cijelosti:

Hrvatski Telekom danas je u Zagrebu prvi u svijetu predstavio mrežu budućnosti – TeraStream. Pred više desetaka uzvanika iz političkoga, gospodarskog, akademskog i javnog života u Kući Lauba održana je svjetska premijera tehnologije koja označava tehnološku prekretnicu jer pojednostavljuje mrežnu i pristupnu topologiju.

TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete – pristup omogućuje korisniku brzinu od 1 Gbit/s. Novom tehnologijom mreže, znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje omasovljivanje izgradnje optičkog pristupa korisnicima.

TeraStream je novi koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti. Posrijedi je tehnološki koncept kojim se sve usluge, uključujući i tradicionalne telco usluge (glasovne, IPTV, pristup internetu) pružaju iz Clouda, za razliku od danas kad se one pružaju putem mreže.

Ovu inovativnu tehnologiju mreže Hrvatski Telekom prvi je unutar Deutsche Telekom Grupe implementirao radi testiranja koncepta i unapređenja njezinih funkcionalnosti.

Hrvatski Telekom investirao je u proteklih deset godina gotovo 13 milijardi kuna u infrastrukturu i usluge, a ulaganje u TeraStream projekt vrijedno je više od 30 milijuna kuna. Pilot-faza odvijat će se kroz prosinac 2012. i tijekom 2013. godine. Na temelju korisničkih iskustava i provedene analize poslovnog modela, HT će donijeti odluku o mogućoj komercijalnoj primjeni testirane TeraStream tehnologije.

TeraStream je iznimno pojednostavljen koncept IP mreže koji kombinira mrežnu tehnologiju, tehnologiju podatkovnih centara i optičku infrastrukturu. TeraStream koncept podrazumijeva protok značajno većeg volumena podataka po višestruko većim brzinama. U ovoj pilot-fazi mreža je inicijalno izgrađena sa dva podatkovna centra (Zagreb i Varaždin), a osigurava i do 10 puta veći kapacitet od ranijih tehnologija. Ukupno instalirani kapacitet je 400 Gbit/s što predstavlja tri puta veći kapacitet od ukupnog realnog prometa svih trenutačnih HT-ovih komercijalnih usluga! TeraStream se u potpunosti temelji na IPv6 protokolu koji svakom korisniku daje više internetskih adresa nego što se danas ukupno koristi na cijelom globalnom internetu. Za prvu pilot fazu provedbe za partnera u Hrvatskoj je odabrana kompanija CISCO.

„Kako bismo kao društvo ostvarili uspjeh u budućnosti, moramo imati mreže koje mogu podržati najnapredniju komunikaciju i usluge. Posebno sam ponosan na dvije stvari: da je upravo Hrvatska s Hrvatskim Telekomom prva zemlja u svijetu koja instalira ovu inovativnu tehnologiju čije će prednosti postati ključne za uspjeh u budućnosti, za razvoj i konkurentnost gospodarstva te unaprijediti život pojedinaca. Ponosan sam i na naše hrvatske stručnjake koji zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma implementiraju ovaj visokozahtjevni, inovativni mrežni koncept.

TeraStream se kao inovativno rješenje savršeno uklapa u HT-ovu viziju kompanije budućnosti; mi našu kompaniju želimo evoluirati prema e-kompaniji, primjerice intenzivnim uvođenjem rješenja temeljenih na webu i Cloudu. Ovaj event je važan za Hrvatsku, označava našu tehnološku naprednost, potvrđuje našu infrastrukturnu spremnost i signal je da smo pogodni za investiranje“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog
Telekoma.

„Tehnologija je ključ uspjeha u našoj industriji. TeraStream je revolucija u arhitekturi mreže – stvara čvrst i jednostavan kostur spreman podržati iznimno veliko povećanje prometa i novih usluga u budućnosti. Hrvatski Telekom je s ovim pilot-projektom predvodnik za cijelu Grupu“, kaže Claudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma odgovorna za područje Europe i tehnologiju.

Današnje tehnologije zasnivaju se na pretpostavci da se osnovni servisi (voice, IPTV…) i dalje pružaju u mreži. TeraStream podrazumijeva da se sve usluge pružaju iz Clouda te ih se može brzo povezivati i nadograđivati. IPv6 tehnologija koja je sastavni dio TeraStream koncepta osigurava da svaki uređaj u kućanstvu, od hladnjaka i pećnice do zaštitnih sustava i računala može imati svoju javnu IP adresu, a upravljati njima možemo s bilo kojeg mjesta i bilo kad.

Da bi sve ovo bilo moguće, TeraStream koristi Cloud tehnologije kao osnovni oblik pružanja svih usluga: potpunu povezivost i izgradnju kućne mreža po načelu plug and play. To podrazumijeva visokokvalitetnu videokonferencijsku vezu sa svim članovima obitelji i prijateljima, online edukaciju, video multiplayer igranje, backup svih podataka u Cloudu, teleworking iz kućnog ureda i slično. Poslovni korisnici moći će brže nuditi usluge, jednostavnije
pristupati svih uređajima u uredu, imati bolji zaštitni sustav, ostvarivati videokonferencijski kontakt s klijentima, zaposlenicima i poslovnim partnerima te jednostavno pohranjivati podatke u Cloudu i raditi na virtualnom desktopu.

TeraStream predstavlja revolucionaran koncept u telekom industriji, a njegova implementacija uvelike ovisi o investicijama u podatkovne centre te naprednu optičku infrastrukturu i LTE tehnologiju. Hrvatski Telekom na ovom području već godinama uspješno implementira nove tehnologije (IPTV, Cloud, LTE, NFC, ICT Marketplace…) a TeraStream pilotom dokazuje se kao kompanija koja uvodi tehnološke inovacije i na svjetskoj razini.

 • http://twitter.com/gigasurf gigasurf

  ne bi li se to trebalo zvati gigastream?

 • komentardoo

  Imate dvije male graškice: ” jemonstrirao” i ” prekosimo”.

  • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

   Ispravio, hvala.

 • Franko

  Nemojte me nasmijavat. Ne zelite ljudima dovest optiku, a ovde se nesto brčite sa tera/giga/ultra/mega brzinama? Standardna T scum propaganda.

 • http://www.facebook.com/ivica.cavljak Ivica Zver Čavljak

  prvi u svijetu? pa prosle godine je doodle testiral tu brzinu..

 • Dale

  Ja nisam spreman za ovu MINIMALNU brzinu. placam 180 kn za brzinu od 4mbps i upload od bjednih 0.500 mbps s tim da jos moram placati za fixni telefon 60 kn kojeg uopce ne koristim,,,,jer kazu nemoze se imati internet bez fixnog telefona,,,,Sramota,,, Stalno me zivkaju iz tcoma, svaki tjedan “gospodine vi nemate max tv” da i ??? Zvao sam ih da probam ukinuti te njihove promotivne pozive na moj broj i naravno “gospodine to nije moguce” Tko je tu lud…samo cekam da mi kazu “necete moci koristiti fixni telefon ni internet ako nemate maxtv” Sta ce biti kad dodje ta njihova premocna i minimalna brzina od 1gbps..Morat cemo ugradjivat telefonske govornice kuci, imati maxKino, i ko zna sta jos po najpovoljnijoj cijeni od 798 kn,,

  • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

   Čekaj, a tko te tjera da koristiš HT? Ne kužim.

   • Dale

    Ne kazem da me tjeraju ali zelim imati internet, samo sto zivim u mjestu gdje nema konkurencije i jedini izbor je tcom.

   • mr.Gumby

    W.T.F? A tko tebe tjera da pišeš tu povračevine kako u ovoj zemlji ljudi imaju izbora?

    • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

     Pa ja imam izbora. Nekoliko izbora.

     • Dale

      Niste shvatili moju poantu.
      uglavnom.. kome ce trebati brzina od 1Gbps ako cete to morati platiti bubam 700 kn i uz to jos imati obavezno fixni telefon. Pa malo pogledajte koliko se sada nudi brzina i za koje novce. evo trenutna max ponuda iz tcoma; Do 20Mbps cijena samo 337,09 kn/mj. (Plus pretplata 80 kn, plus obavezni fixni telefon 60 kn pretplata) pa si izracunajte koliko vas kosta.

     • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

      Nema obaveznog fiksnog telefona, tj. nema uvjetovanja jedne usluge drugom već više od godinu dana, Ako si propustio > http://www.gadgeterija.net/2011/08/14/izmjene-zakona-o-elektronickim-medijima/#.UMgC9oOulc4

     • JaSam

      Ahahaha – pa jesi li vidio cijene pojedinačne usluge.
      Internet pristup bez telefona košta više negoli s fiksnim telefonom. Kada je to zakon natjerao “velike” na nešto?

     • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

      Viš, taj sam dio propustio. Uostalom, ja sam na B.netu pa nisam ni gledao cijene kod ovih.

     • Dale

      O tome vam ja govorim…preeeeskupo i netreba mi brzina od1gbps kad ce cijena biti ko zna koliko.

    • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

     I da, na svojoj stranici mogu pisati apsolutno štogod me volja.

 • Mario

  Kad ce ovo bit dostupno svima (i onima koji zive u vukojebinama) i ocel’ derat dzepove? :D

 • c0ppo

  Pricaju o nekakvim gigibigishigi brzinama, a ne mogu uvesti ni optiku. Komu oni mazu oci? Pa evo imamo i LTE. Bas ga imamo! :)))

 • Brotip

  joj specijalci moji dragi, nije ht kriv za to sto vam NESMIJU uvest optiku. Raspitajte se malo prije nego sta pisete ovakve gluposti….

  • Franko

   Ajde brot, sveznadare ti nama objasni…

 • EngadetFan

  Engadet vas je linkao! Nice! :)

  • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

   Istina, najs.

 • Sebastjan

  Slovenci kažu da je HT otkrio toplu vodu. U Sloveniji navodno to postoji od 2006. http://goo.gl/PvqNf Ne kužim se previše pa vas molim za komentar :)