Mozilla je prva kompanija koja se usprotivila spornom prijedlogu zakona Cyber Intelligence Sharing and Protecting Act (CISPA)

Ako ste kojim slučajem propustili prošlog tjedna zastupnici Predstavničkog doma u američkom Kongresu omjerom glasova 248 naprama 168 usvojili su prijedlog zakona Cyber Intelligence Sharing and Protecting Act (CISPA). Sljedeći korak provedbi ovog kontroverznog zakona koji bi mogao promijeniti internet kakav poznajemo je njegovo izglasavanje u Senatu, a što bi se uskoro trebalo dogoditi.

Dobar dio kompanija uključenih u ICT industrije podupro je CISPA-u, poput recimo Facebooka, Oraclea, Symanteca i drugih, dobar dio ih je za sada suzdržan, a ekipa koja stoji iza Firefoxa tijekom jučerašnjeg dana otvoreno se usprotivila.

‘Mozilla podržava sigurniji internet, no CISPA ima širi i opasniji doseg, koji nadilazi puku internetsku sigurnost. Zakon je prijetnja našoj privatnosti’, izjavili su predstavnici Mozille. Pročitajte izvornu izjavu:

‘While we wholeheartedly support a more secure Internet, CISPA has a broad and alarming reach that goes far beyond Internet security. The bill infringes on our privacy, includes vague definitions of cybersecurity, and grants immunities to companies and government that are too broad around information misuse. We hope the Senate takes the time to fully and openly consider these issues with stakeholder input before moving forward with this legislation.’

Kako navodi tportal ‘opravdanje za donošenje tog zakona američka politička ‘elita’ nalazi u potrebi za novim načinima borbe protiv cyber-terorizma te obrazlažu da će na taj način spriječiti napade koji dolaze, recimo, iz Rusije i Kine. Zakon bi omogućio da kompanije međusobno, s vladom te vlada s njima dijele informacije o sigurnosnim prijetnjama, te im pomogao u sprečavanju napada cyber-kriminalaca, stranih vlada i terorista. Nitko nema ništa protiv borbe protiv kriminala i terorizma, ali zakon se postavlja iznad postojećih zakonskih okvira te legalizira i omogućava dijeljenje osobnih podataka bilo koje vrste među tvrtkama ako ove posumnjaju, zaobilazeći sudske odluke ili formalni postupak tužiteljstva, da bi netko mogao biti kriminalac ili terorist. Zanimljivo, odluku o tome da ste potencijalna opasnost za društvo u budućnosti bi mogla donijeti privatna kompanija na temelju podataka koje je dobila špijunirajući vas.’

Svijet se već ranije usprotivio prijedlozima zakona i trgovinskih sporazuma SOPA, PIPA i ACTA, a američki zakonodavci sada pokušavaju svijetu nametnuti CISPA-u.

Neće biti dobro…

Izvor…

 • Walter

  Kao i uvijek do sada ameri krikrivaju pravu istinu i namjeru a ona je da reduciraju protok informacija koje su “hvala Bogu” danas dostupne svima i tako nastave sa svojim prljavim poslovima.
  Nije problem svijeta, ni islam, niti slobodan internet, niti neki tzv. teroristi. Problem je dekadentna amerika koja želi cijeli svijet povući sa sobom na dno!
  Da postoje teroristi slažem se samo nisu u Afganistanu u pečinama već u bankama na Wall Street-u i nose skupa odijela!
  A izad svega stoji uski interes cionista koji koriste ameriku da bi postigli svoj ultimativni cilj a to je porobljavanje cijelog svijat.
  Ne vjerujete, pročitajte na internetu židovsku svetu knjigu Talmud!

 • http://www.vertex-hosting.com Mario

  nece moci ove noci… ako treba ja cu im postavit bombu u senat ;D

  • komentardoo

   Ocekuj FBI. Ovo s bombom bi mogli ozbiljno shvatiti. Kreteni.

   • http://www.vertex-hosting.com Mario

    I’m kamikaza XD

 • Popic

  Jedini razlog cijele ove kontrole i akcija politke da se umjesa u internet je novac i manipulacija masama, zaboravljate da su neke os najjacih globalnih industrija upravo internet industrije bez prave kontrole a to nije dobro za posao…
  Pa i u nasoj maloj hrv je pokusano prije nekoliko naplacivanje i pracenje portala i urednika istih, samo zbog politicke i financijske koristi…