[VIDEO] BlackBerry 10 bi trebao spasiti RIM od propasti

Još krajem veljače donijeli smo vam glasine o novom operativnom sustavu BlackBerry 10. Sada se više ne radi o glasinama jer je RIM javnosti dao šturi pogled na neke od mogućnosti novog OS-a. Ovako na prvu, sve izgleda doista impresivno.

RIM je tijekom današnjeg dana javnosti pokazao i objavio tri ključne komponente BlackBerry 10 OS-a:

1. Multitasking kakav bi trebao biti

U BlackBerry 10 OS-u sve jednom otvorene aplikacije rade u pozadini bez odlaska ‘u mirovanje’. Prelazak među aplikacijama izuzetno je jednostavan, a ispostavlja se da BB 10 OS koristi dosta swipe našina upravljanja, značajno prisutnog na Nokijinom MeeGo OS-u.

2. Redizajnirana virtualna tipkovnica

Softverska tipkovnica ugrađena u BlackBerry 10 u potpunosti je redizajnirana, a sadrži određene komponente koje uvelike olakšavaju tipkanje, poput ‘bacanja’ predloženih riječi na zaslon pomicanjem prsta prema gore i slične.

3. Kamera koja nas doista mami

Promjene u softverskom dijelu kamere doista zvuče impresivno. Prilikom snimanja fotografije softver unutar BlackBery 10 OS-a nudi korisniku da klikne na bilo koji dio fotografije, koji nije ispao kako treba, te mogućnost odabira nekog od ranijih frameova. Upravo tako, softver je snimio nekoliko sličica čak prije samog korisničkog snimanja fotografije.

Pogledajte promotivni filmić za BlackBerry 10:

Pogledajte i dio prezentacije BlackBerry 10 OS-a:

Ekipa Mob.hra doznala je nešto i BlackBerry 10 dev alpha uređaju. Navodno se radi o uređaju koji ima 4,2″ zaslon u rezoluciji 1280×768, 16 GB interne memorije, 1 GB RAM-a i podršku za microSD memorijske kartice.

Kako bilo, RIM-u se trenutno ne piše dobro. Sve uloge su stavili na BlackBerry 10, a kakvim će se ovaj operacijski sustav pokazati znat ćemo negdje tijekom listopada, kada bi se na tržištu trebali pojaviti prvi uređaji na ovoj platformi.

Izvor…

UPDATE: BlackBerry je objavio i video svog prototipa mobitela:

 • DrFriks

  Zanimljivo izgleda

 • http://www.inboxict.net picek

  Nije im trebao onaj Wake up fijasko.

  • http://gadgeterija.net Boris Radošević

   Apsolutno se slažem…

 • kastor

  neizgleda lose,mozda im popravi situaciju,ali nikada nee postici ono sto je android,jednostavno je previse ljudi koji vole jedno i nenapustau to do kraja zivota,kao i onih koji nevole novine

 • Hrc

  “Najgore” je biti drugačiji!Uniformiranost i kvit,to je moto današnjice!Bljak…

 • Kile

  Cijenio sam uvijek RIM zbog profesionalnog pristupa telekomunikacijama i kvaliteti njihovih uređaja ali niko ne može poreći da su se uljuljkali u neku lažnu sigurnost koju su nudili korporativni ugovori i totalno izgubili kompas. Svi ostali su manje ili više uspješno našli prihvatljivu kombinaciju zabavnog i korisnog.
  10ka stvarno zvuči dobro na papiru. OK, ima tu UI elemenata kopiranih od ključnih igrača ali šta se može. Da su ovaj OS ponudili tržištu prije dvije godine možda bi još i bilo spasa za njih. Bojim se da je sada prekasno.
  Ironično da je Wake Up kampanju pravila tvrtka koja je prespavala zadnjih 5 godina. Postigli su šta su htjeli, intenzivno se priča o njima ali zaboravljaju da nas ima dosta koji gerilski marketing smatramo očajničkim potezom. To nije dostojno branda BlackBerry!

 • http://narodni.net Popic

  Mob mi se svida nadam se da ce napraviti posao i napokon se vratiti u poslovne vode gdje i pripadaju ….

 • Popic

  Nadam se da ce ovaj uredaj vratiti rim na pravi put i omoguciti postenu konkurenciju na trzistu ovakvih uredaja…

 • http://www.gadgeterija.net Denis Jeleć

  Jedva cekam prve prave uredjaje. Jos da se netko potrudi i sa webOS-om…