Upravo ovako se treba boriti protiv inicijative ACTA i za slobodu govora – izvješće iz Švedske


Rickard Falkvinge, osnivač Švedske Piratske Stranke i borac za online prava, danas je iznimno ponosan jer je uspješno prošlo mirno Anti ACTA okupljanje na hladnom središnjem trgu u Stockholmu. Okupilo se više od tisuću ljudi, a ništa lošiji nisu bili ni ostali gradovi.

Priča o ovom okupljanju je oko 15h bila na broju 3 na naslovnici Reddita (i još uvijek je među jačima), a šaljivo se govorilo kako će serveri teško izdržati navalu. Što se ozbiljne strane priče tiče, razloga optimizmu ima. Jučer je Poljska obustavila ratifikaciju ACTA, a i naši susjedi u Sloveniji su imali “epizodu” od strane Helene Drnovšek Zorko, a koja bi trebala pomoći u zaustavljanju ove nemani širenjem informacija.

Ovo nije slučaj Hollywooda protiv Silicijske doline, kako ga vide stari mediji. Ovo je slučaj Hollywooda protiv Ljudi. Desetljećima su nas vježbali da razmišljamo crno-bijelo, u uvjerenju da se dobro bori protiv zla za dominaciju slobodnog svijeta. U ovom trenutku, oni su se stavili u ulogu zle strane.
Rick Falkvinge

Organizacija ovih okupljanja u Stockholmu, Göteborgu, Malmöu, Helsingborgu, Karlstadu i još hrpi gradova je bila u najmanju ruku spektakularna. Svaki od gradova je imao vlastiti Facebook event, a blogovi, forumi i ostala online okupljališta su aktivnošću vrvili poput mravinjaka. Ipak, službene funkcije su bile jasne i organizacija je tekla besprijekorno. U konačnici niti temperatura od -20 stupnjeva nije zaustavila okupljanje tisuća ljudi na trgu. Više fotografija s događaja može se pogledati na linku.

11. veljače je anti ACTA dan za ostatak Europe. Hoće li biti dovoljno “glasan”? Na Gadgeteriji se nalazi dosta materijala vezanog uz ACTA sporazum – u akciju!

Fotografija i izvor: Falkvinge

 • http://androidfan.eu5.org Marko

  Mogli bi staviti i popis stranica koje su protiv ACTE.222

  Evo dvije :
  http://androidfan.eu5.org
  http://konjunktion.info/

 • viktor baresic
 • Sloboda narodu

  Predsjednik nema blage veze o ekonomiji i gomili ostalih stvari što i pokazuje sa ovakvim izjavama. Uz to činjenica da je on tvorac ZAMP-a mu ide u prilog u toliko što i da nije pročitao ACTA-u on bi je svejedno potpisao jer je on dio multimedijalnog lobija koji smatra da sve što je skinuto sa interneta bi bilo plaćeno. E moj ivo nemaš ti blage veze o psihologiji čovjeka i realnoj ekonomiji kao ni nitko drugi od političara u cijeloj povijesti ove države. Istraživački timovi koji vode svijet interneta a uz to su i nezavisni za razliku od tebe su u Americi napravili duboku analizu koje bi stvarno proizvele SOPA i PIPA puno manje opasni zakoni opd ACTA-e. Došli su do zaključka da bi se multimedijalnim lobijima prihod povečao za oko 5 % u slučaju uvođenja tih zakona. Da 5 %. S druge strane realni sadržaji zbog posljedica koje ti zakoni nose bi se na internetu u toj mjeri smanjili da ga u konačnici više nebi imalo smisla niti koristiti za bilo što osim vremenske prognoze. ACTA koji je puno gori zakon utoliko što pogađa najsiromašnije dijelove svijeta u smislu generičkih lijekova i neke odjeće i obuće a ne samo mutlimedijalne sadržaje na internetu. Ogromni lobiji iz Amerike sa poltronom Europom i ostalim pulenima guraju svjetske zakone koji će uskoro u potpunosti ignorirati pravne sustave zemalja. Gledajte se i divite kako vam propada sloboda izražavanja jer je sve ovo samo uvertira u nešto puno veće i gore. Naši političari uopće ne štite interese države kao što je nikada nisu niti štitili za razliku od pravih državnika u Poljskoj i Češkoj koji se niti ne žele uopće baviti takvim idiotskim zakonima. Naši političari su lutkice globalizacije u najgorem obliku a uz to su i korumpirani i glupi kao stup. A znate li zašto je to tako? Zato jer ih ovi drže u šaci sa kreditnim rejtinzima i kreditiranjem zemlje za refinancirae dugova. Mislite da ste u Jugoslaviji bili sputavani? Pričekajte još malo pa će te znati što znaći financijsko, materijalno i psihološko ugnjetavanje u pravom obliku. Još jedna stvar. Svima koji misle ići na prosvjede dajem potpunu podršku međutim to neće imati nikakvoga efekta. Najveći efekt će postići to ako ne budete više išli u kina gledati filmove, posuđivati ih u videotekama kupovali stvari preko interneta, kupovali igrice za njihove konzole i sve drugo što se tiće multimedije kao što su mp3 i slične stvari. To će im biti najveća kazna a ujedno će i smanjiti odljev novca iz vaših đepova i smanjiti odljev deviza iz državne blagajne. Svi koji stvarno žele napraviti neku razliku bi trebali na ove načine postupati jer nikoga neće uopće biti briga za prosvjede iz prije navedenih razloga.