Poznato više detalja o Microsoftovom dućanu aplikacija za Windows 8

Ovog listopada dolazi nam nova verzija Microsoftovog operativnog sustava, Windows 8. Sam OS donosi znatnu količinu poboljšanja i noviteta, a jedan od njih je i Windows Store, dućan aplikacija za Windows 8.

Iz nekog neobičnog razloga Microsoft je svoj dućan aplikacija na desktopu odlučio nazvati Windows Store dok ista stvar na mobitelima, vjerojatno i na tabletima, nosi naziv Windows Marketplace.

Kako bilo, Windows Store je jedinstveno mjesto na kojem će korisnici preuzimati aplikacije za svoja računala. Dizajnirano je u prepoznatljivom Metro stilu.

Već smo vam govorili o ovoj tematici, a raduje činjenica da će Hrvatska prilikom službenog predstavljanja Windows Storea biti u potpunosti podržana.

Tijekom jučerašnjeg dana Microsoftovci su objavili podosta detalja vezanih uz Windows Store. Beta verzija ovog online dućana na tržištu će se pojaviti već krajem ovog mjeseca, usporedo s beta verzijom Windowsa 8, a programerima će omogućiti prodaju aplikacija i to po cijenama od 1.49 do 999 dolara, naravno uz besplatne aplikacije te demo verzije aplikacija.

Što se tiče količine aplikacija koje će biti moguće instalirati na pojedino računalo Microsoft nije predstavio nikakvo ograničenje, no ograničenje je predstavljeno u obliku broja uređaja na koje će biti moguće instalirati pojedinu aplikaciju. Ako kupite neku aplikaciju moći ćete je besplatno instalirati na do maksimalno pet drugih uređaja.

Kao što smo već spomenuli aplikacije za Windows 8 bit će predstavljene korisnicima u prepoznatljivom Metro sučelju, razvrstane po kategorijama, a preuzimanje i kupovina istih bit će maksimalno pojednostavljena. Samo preuzimanje i instalacija odvijat će se u pozadini, dok korisnik radi bilo kakvu drugu aktivnost na računalu, a sustav obavijesti izvještavat će kada je neka od radnji završena.

Više detalja o novom Microsoftovom dućanu Windows Store za računala možete pročitati u pripadajućem blog zapisu.

E da, korisnicima koji navode da Metro sučelje nije prilagođeno desktop računalima, nego isključivo tabletima i mobitelima sa zaslonima osjetljivim na dodir, Microsoft poručuje da će na Windows 8 moći koristiti klasični desktop, a Metro će uopće vidjeti isključivo pri početnom zaslonu, preuzimanju aplikacija te pregledavanju postavki.

Ne znamo za vas, ali jedva čekamo Windows 8.

Pogledajte i video:

 • Vladan V.

  Takođe!

 • http://androidfan.eu5.org Marko

  Kada Beta treba izaći?

  • http://gadgeterija.net Boris Radošević

   Sljedeći mjesec…

 • komentardoo

  A te aplikacije će se moći instalirati na windows7 ili ne. Jer ne mislim sva računala prebacivati na osmicu.