Nova Vlada obećala uvođenje programa i softvera otvorenoga koda. Držimo vas za riječ

Tražite uštede u državnoj upravi? E pa uvođenje programa i softvera otvorenog koda dobar je put prema tome, a što je upravo i nova Vlada obećala u svom Programu Vlade Republike Hrvatske za mandat 2011. – 2015.

Otvorite li spomenuti program, koji ćemo priložiti u tekstu, te odskrolate do stranice 58 dočekat će vas najava – Vladinu IT politiku ostvarivat ćemo na sljedeći način:

U jednom od odlomaka stoji:

- uvođenjem programa i softvera otvorenoga koda u državnu upravu za početak ondje gdje je moguće. Ovo je veliki i složen projekt koji će se raditi u segmentima s velikom pripremom. Cilj je u državnoj upravi uvesti besplatan softver, čime bi se osigurala neovisnost državne uprave o bilo kome, a time i potaknuo razvoj IT sektora koji bi sve to osiguravao i održavao.

Pogledajte Programu Vlade Republike Hrvatske za mandat 2011.:

Program Vlade RH za mandat 2011. – 2015.

Kao što vidite obećanja idu još jedan korak dalje tako da nam Vlada najavljuje i gradnju optičke mreže, rješavanje problema DTK, bolju e-upravu, širenje širokopojasnog interneta, unificiranje web sadržaja (štogod to značilo), uvođenje e-identiteta, poticanje ICT obrazovanja te štošta drugo…

Već smo vam ranije spomenuli hrabar iskorak Vlade RH na društvene mreže, a sada imamo još jednu šaku punu njihovih obećanja. Čekamo rezultate!

Izvor…

 • http://djhacker.org.org Mario

  ako ovo ispune, za opticku mrezu, glasam za njih FOREVER!

 • Mikeyy

  Kako nebi pisao ovo preko twita vladi, evo ovdje pa neka si čitaju. :-)

  LibreOffice, nasljednik OpenOffice paketa, razvija se puno većom brzinom, uvode nove opcije, veća podrška za MS Office formate itd. Još je to daleko od idealnog, ali ga ja npr. koristim u poslovnom okruženju već godinu dana. MS Office 2003 formate savladava dobro, problemi se jave kod nekih stvarno jako rijetko korištenih opcija, ali 2007 format pa nadalje je loš.

  Moj prijedlog je da vlada za dio novaca koje je plaćala Microsoftu plati 5 ozbiljnih programera, te ih dodjeli na rad u ovom projektu. Dosta velikih svijetskih tvrtki podržava ova projekt, Red Hat, Novell, Google… čak koliko sam shvatio i neke vlade (Brazil?). Neka rade stvari koje su interesantne vladi, veća kompatibilnost sa MS paketom itd.
  Pomoći će svima koji koriste ovaj besplatni paket, a sebi će naći dostojnu zamjenu za MS.

  Inače isto mogu i napraviti za Thunderbird koji im može bez problema zamijeniti Outlook, meni je u cijelosti, čak i sa sinkronizacijom kalendara, zadataka, kontakta…
  Francusko ministartvo obrane službeno koristi Thunderbird sa svojim extra dodacima za zaštitu poruka, provjeru pošiljatelja itd… http://adullact.net/plugins/mediawiki/wiki/milimail/index.php/Trustedbird_Project

  Oni su razvili za sebe, poboljšali TB i vratili kod zajednici da ga svi mogu koristiti.
  Šta naša vlada nebi isto napravila.

 • Nikola

  Open source se jos uvijek ne isplati u odnosu na microsoft jer je u svim proracunima tu negdje, ili skuplji.

  Zasto?

  Kod microsofta placas pola za licencu, pola za covijeka.

  Open source za licencu ne placas, a covijek te kosta duplo.

  Opet je pitanje zasto. Prvenstveno zato sto puno vise ljudi zna microsoft tehnologije, i akademije su vise zastupljene, stoga su microsoft admini jeftiniji.

  Moje misljenje je da ce vlada ovime samo nazadovat. Ima jedna zemlja koja je par godina bila na linuxu pa su se vratili zbog neisplativosti… nemogu se sjetit koja, mozda njemacka.

  • Marko

   Njemačka svakako nije :D oni su zadovoljni i već su počeli i ostale gradove prebacivati na linux :)
   Francuska je isto prelazak započela, ipak je linux jeftiniji, početak je skuplji no kad prijeđeš taj most sve će kasnije biti puno jeftinije .