[VIDEO] Oglašivači, ne trošite novac na zakup prostora u tiskanim medijima

Oglašavanje u tiskanim medijima standardna je praksa marketingaša bilo koje kompanije, bilo kojeg industrijskog segmenta. Pogledajte recimo situaciju u Hrvatskoj u segmentu ICT industrija. Bilo koja od kompanija uključenih u igru radije će zakupiti oglasni prostor u tisku, nego na stranicama poput Gadgeterije, Mob.hra, Zimoa, Netokracije i sličnih, i to usprkos tome što im je učinkovitost takvih tiskanih oglasa jednaka nuli. Donosimo eksperiment jednog domišljatog blogera koji će vam potvrditi ranije rečeno.

Da se razumijemo, Gadgeterija ni na koji način ne pokušava tiskane medije dovesti na prosjački štap. Ako im se to dogodi, sami su si za to krivi. Ono što vam želim pokazati je na praktičnom primjeru kako tvrdnja iz naslova ima smisla.

Bloger imena Trey Ratcliff dao si je truda i odlučio se na prilično smion korak. U sklopu svog eksperimenta zakupio je oglasni prostor u tri tiskana medija, a na što je odlučio potrošiti ukupno 30.000 dolara. Reklamom je promovirao proizvod koji prodaje, a kao što možete pretpostaviti, uloženo u tiskane oglase ne samo da mu se nije vratilo, nego je završio u debelom minusu. Od tri tiskovine kod kojih je zakupio prostor samo jedna mu je donijela zaradu donekle vrijednu spomena, no isključivo iz razloga što je oglašavanje uključivalo i promociju na webu.

Kao dobar primjer oglasnok zakupa navodi gotovo u potpunosti anonimni blog, a kojem je dao postotak od prodaje proizvoda (affiliate).

Pogledajte video u kojem Ratcliff detaljizira rezultate svog projekta:

Kao što vidite cijeli slučaj izveden je na primjeru fotobloga, no može se primijeniti na bilo kojem segmentu.

Kao što sam ranije rekao, situacija u Hrvatskoj jednaka je kao na globalnom tržištu, barem u segmentu ICT industrija. Bilo koja kompanija radije će zakupiti prostor u Vidiju, Bugu, PCChipu ili nekoj drugoj manje bitnoj tiskovini, iako se njihove mjesečne brojke nikako ne mogu nositi s brojkama stranica poput Gadgeterije i sličnih.

Gore spomenute tiskovine neće javno objaviti svoje podatke o broju prodanih/podijeljenih primjeraka, no svi znaju da se radi o tek nekoliko tisućica i to izbrojanih prstima jedne ruke. Samo za primjer, prilažem broj ‘kupljenih primjeraka’ Gadgeterije iz studenog ove godine.

Eto, pa si vi mislite…

Detaljan opis eksperimenta Treya Ratcliffa imate i u tekstualnom obliku, na njegovom, pih, blogu. ;)

 • http://mob.hr Krešimir Blažev

  Odličan članak. Ovdje treba još naglasiti da nije problem samo u oglašivačima već i u njihovim media buying agencijama. Opće je poznato da su oni kod nas jedni veliki gotovani, uz par časnih iznimki, dok su npr. u Sloveniji svi vrlo aktivni u traženju najboljeg rješenja za klijenta.

  • http://gadgeterija.net Boris Radošević

   Apsolutno se slažem…

 • Jazavac

  Da jednostavno napisete da trebate pare? xD

  • http://tehnoguru.wordpress.com Tehnoguru

   Ti netrebaš ?

 • http://mob.hr Krešimir Blažev

  @Jazavac Imamo mi para, ali želimo još.

 • gemius

  Uključite se u Gemius – audience.com.hr

  • http://gadgeterija.net Boris Radošević

   Bio sam u Gemiusu, nisam imao nikakve koristi… Onda ste počeli naplaćivati pa sam izašao iz Gemiusa…

 • http://download.ba Download.ba

  Od gemiusa nema ništa, bar za nas male ribe ! O tome smo pričali prije par mjeseci, a rezultat nam je svima poznat :)

 • http://www.inboxict.net picek

  Hahaha, kako dobra reklama za oglašivače.

  Ne znam, mislim da oglašavanje u tiskanim medijima još uvijek vrijedi (kao u svim vrstama medija uostalom), pogotovo za specijalizirane časopise. Recimo, čitatelji Buga, Vidija i PCChipa imaju mnogo veći Average time on site, nego čitatelji Gadgeterije. Imaju vjerniju bazu čitatelja, koji opet imaju nofce da u ovim kriznim vremenima svaki mjesec izdvoje 30 ćunića za časopis i koja je time možda privlačnija oglašivačima, duže vrijeme su na tržištu pa su njihovi autori (ili kompletna tiskovina) kod nekih čitatelja zadobili veću vjerodostojnost (vjerujem da ju ima i Gadgeterija, samo u manjem opsegu), treće ovo je primjer iz Amerike koji se ne može primjeniti na naše stanje jer oni zasigurno imaju potpuno drugačiju demografiju konzumenata medija nego mi, itd.

  Ugl, sretno i Vama s oglašivačima, da ih bar bude dovoljno za sve! ;)

 • http://djhacker.org.org Mario

  u tiskanim medijima nema nikakve koristi uopce.. tko ce citat novine i ic na vas blog? penzioneri koji neznaju upalit PC? pihh

 • decko

  Onakvi eksperimenti se ne mogu napraviti da pokazuju nesto konkretno i da budu mjerilo, upravo zato sto je proizvod na prvom mjestu, reklama na drugom, a mjesto oglasavanja tek na trecem. Ako je proizvod nista, ni jedna reklama ga nece prodati (ustvari hoce, 1%), ako je sam dizajn i poruka reklame jako losa, vrlo malo kupaca ce privuci (uglavnom one koji znaju o cemu se radi), a mjesto oglasavanja je bitno samo zbog broja posjetitelja.

  • komentardoo

   Nebih se složio. Mislim da je dobar marketing na prvom mjestu a onda mjesto reklame pa tek onda proizvod.

 • Nikola

  Zašto ovako javno popljuvati tiskovine?

  Znate onu narodnu, tko hvali sam sebe zapravo se kudi… stoga bi ja da sam na vašem mjestu maknuo ovaj članak ili barem maknuo neke dijelove da se ne vidi očajno traženje novaca.

  • http://gadgeterija.net Boris Radošević

   Hmmm, u članku se nigdje ne ‘pljuju tiskovine’ :/ Samo sam donio znakovit eksperiment koji stoji u svakom svom segmentu. Što se očajnog traženja para tiče, proteklih šest godina uspješno radimo bez novaca pa možemo barem još toliko i dalje ;)

 • http://mob.hr Krešimir Blažev

  Evo još jedan primjer glupo utrošenih para. Ovaj oglašivač je očito pod svaku cijenu htio zakupiti oglasni prostor na Indexu i u tjedan dana koliko mu se vrte banneri uspio je skupiti samo 132 fana na Facebooku (landing page oglasa).

  Uvjeren sam da jedan kontekstualni posjetitelj na npr. Gadgeteriji vrijedi više od stotinu drugih na Indexu,

 • http://mob.hr Krešimir Blažev

  Evo i linka, http://www.facebook.com/Archos.Croatia?sk=app_258596880861641 zaboravio sam ga tsaviti u komentar :)

 • Nikola

  Mozda je skupio tako malo lajkova jer reklamira los brand/proizvod.

  Nadalje, experiment iz clanka je lijepo izveden, ali nije bas neka referenca buduci da se radi samo o jednom proizvodu.

  Ja sam shvatio vas clanak kako sam i gore naveo, a vi bi to trebali prihvatiti kao misljenje svog korisnika.

  Mozda sam jedan od rijetkih koji tako misli, ali sam dalje vas korisnik.

  Vi radite ovaj blog radi svojih korisnika, zar ne?

  Nisam rekao da je ovaj blog los, nego je tesko povuci paralelu sa tiskovinama poput buga, vidia i sl, logicno je da ce oni producirati nazovimo ga kvalitetnijim materijalom buduci da se radi o timovima od vise vjerovatno skolovanih ljudi.

  npr kada ste vi usporedni test 10 laptopa?
  kada ste napravili turtorial o programiranju u c-u.

  itd…

  • http://gadgeterija.net Boris Radošević

   Vrlo rado bih prihvatio tvoje mišljenje kad bi bilo argumentirano, ovako kad lupetaš bezzeze ga baš i ne prihvaćam i ni u kom slučaju nisam pokušao uspoređivati naš sadržaj i sadržaj bilo koje tiskovine.
   Usporedni test uobičajen u tiskovinama nismo nikada napravili, ali iskreno pročitali tko uopće takav sadržaj, ali ono od početka do kraja? Pročitaš preporuku, ako vjeruješ tiskovini, i usporediš cijenu… to je otprilike to…

   • Nikola

    Jasno Borise. Ja pričam neargumentirane gluposti? Pročitaj još jednom moj post…

    Zašto bi kao referecu uzeo experiment koji prodaje turtorijal (tko normalan bi uopće platio turtorial) u tiskanom mediju?? Da je napravio experiment sa 10 različitih proizvoda moglo bi se uzet kao referenca. Ali ovako je ispalo osvećivanje nezadovoljnog korisnika, ništa drugo. Želiš da ti izvučem definiciju što je referenti experiment da bude argumentirano?

    Budući da smo se počeli vrijeđat morat ću i ja bit malo bahat.

    Kad bi uspoređivali vas i neki informatički magazin na kojem radi 10+ školovanih i plaćenih ljudi, to bi bilo kao da uspoređujemo 24 sata ili neku drugu žutu štampu koja predstavlja vas i tipa večernji list ili vijesnik koji predstavlja njih.

    Ako nisi dugo čitao Vidi, Bug, ili nešto treće, odi fino do kijoska, iskeširaj 30kn i čitaj. Pa onda razmisli i usporedi sa vašim blogom.

    btw. oni svi imaju popratni web…

    • http://gadgeterija.net Boris Radošević

     Pa pričaš neargumentirano, evo sad sam pročitao, kažeš da sam ‘popljuvao tiskovine’, a ja to nisam učinio niti mi je to bila namjera…
     Lol 10+ školovanih ljudi u tiskanom magazinu? Ti onda kume ne znaš tko radi te tiskovine, daleko od toga da u njima nema školovanih i kvalitetnih ljudi. Ponavljam opet, uopće mi nije cilj obezvređivati rad tiskovina, uostalom i ja sam u njima izrasao…
     Svaki mjesec dobivam sve tri tiskovine. Naglašavam dobivam jer ni u ludilu mi ne bi palo na pamet izdvajati novac za kupovinu istih. Dobro znam što ima u svakom broju, redom > trećina izdanja su reklame i plaćeni oglasi, trećina vijesti koje si mjesec dana ranije pročitao na netu te izvještaji s pressica koje si također pročitao već ranije. Od posljednje trećine ostaje ti nekoliko kvalitetnih kolumni te recenzije uređaja koje si također već odavno ranije čitao po netu…
     Eto…
     Btw, također očigledno ne znaš tko puni sadržajem webove spomenutih tiskovina, uz izuzetak par autora…

     • Rodjak

      Osoba koja navede Vechernji list kao kvalitetnu tiskovinu zbilja pricha bezveze.
      Sapienti sat.

 • Nikola

  Mozda je skupio tako malo lajkova jer reklamira los brand/proizvod.

  Nadalje, experiment iz clanka je lijepo izveden, ali nije bas neka referenca buduci da se radi samo o jednom proizvodu.

  Ja sam shvatio vas clanak kako sam i gore naveo, a vi bi to trebali prihvatiti kao misljenje svog korisnika.

  Mozda sam jedan od rijetkih koji tako misli, ali sam dalje vas korisnik.

  Vi radite ovaj blog radi svojih korisnika, zar ne?

  Nisam rekao da je ovaj blog los, nego je tesko povuci paralelu sa tiskovinama poput buga, vidia i sl, logicno je da ce oni producirati nazovimo ga kvalitetnijim materijalom buduci da se radi o timovima od vise vjerovatno skolovanih ljudi.

  npr kada ste vi napravili usporedni test 10 laptopa?
  kada ste napravili turtorial o programiranju u c-u?

  itd…