Vlasnici mačaka i pasa, foto zaljubljenici i profesionalci – uber Canon EOS-1D X je stigao! Čekamo na imperiju da uzvrati udarac

Skoro pa u dan točno 2 godine nakon objave modela EOS-1D Mark IV, Canon je danas predstavio novi model koji predstavlja vrh ponude, EOS-1D X. Radi se o SLR profesionalnom fotoaparatu sa novodizajniranim full frame senzorom od 18 megapixela, sposobnom upucati do 14 fotografija u sekundi (12 sa autofokusom), a tu je i novotarija nekarakteristična za ovu klasu: prepoznavanje lica. Napomenimo da ovim modelom Canon odstupa od standardne sheme davanja imena svojim najskupljim aparatima, međutim ne sumnjamo da će se kroz neko vrijeme na listi ponude pojaviti model sa još kojim megapixelom više.

Tri procesora su tu za fotografsku/geek nirvanu. Dva novopečena DIGIC 5+ procesora koji imaju 17 puta veću procesorsku snagu od starog i dobro poznatog Digic 4, koji se ovdje brine za 61 točku autofokusa i novouvedeni RGB sustav mjerenja ekspozicije. Spajanje na lokalnu mrežu je moguće i to preko ugrađenog LAN jacka od 1000Mbps odnosno 1 gigabita.

ISO vrijednosti u svom standardnom rasponu se kreću od ISO 100 do 51,200 što garantira dobre fotografije u situacijama sa vrlo malo iskoristivog svjetla. Dodatno van standardnog raspona na raspolaganju je i Low postavka ISO 50 za pejzaže i snimanje u studiju te H1 i H2 odnosno high postavke na 102,400 i 204,800.

Digitalni SLR fotoaparati se zbog svoje prihvatljive cijene naspram filmskih kamera u zadnje vrijeme često koriste i za snimanje videa a EOS-1D X nudi više profesionalnih video mogućnosti od bilo kojeg drugog Canon DSLR-a. Full HD 1080p sa mogućnošću odabira broja sličica (frame) u sekundi 24p (23.976), 25p ili 30p (29.97) i 720p HD i SD pri 50p ili 60p (59.94).

I za kraj cijena. Samo tijelo će od proljeća (ožujak 2012.) biti dostupno za nemalih 6,800 američkih dolara u Americi a za pretpostaviti je isto toliko eura u Europi. Za to brdo novaca su baš mogli ubaciti i GPS senzor i Wi-Fi transmiter. Njih naravno možete kupiti zasebno.

Kupujete?

p.s. Imperija je, zna se, Nikon :)

Službena objava za medije je tu.

 • http://www.gadgeterija.net Denis Jeleć

  Moja petica D sada prizeljkuje frenda. Rekao sam joj da bu ga dobila cim trefim na lotu.

 • https://www.facebook.com/mrxchela.studio mrx

  Imperija Nikon će uzvratiti udarac kad im SONY napravi dobar senzor. ;)
  Uglavnom, preskup aparat i za gledanje u njega. :P

 • BuBi

  evo kako se cuje 14 fps …. brutala :)
  http://www.petapixel.com/2011/10/18/what-14fps-looks-and-sounds-like-on-the-canon-1d-x/

  Zgodna igracka… ipak preferiram Nikon ;)

 • komentardoo

  Meni se cijena uopće ne ćini velikom pogotovo kad se uzme u obzir da se radi o profesionalnom aparatu koj kupuju upravilu firme koje se bave fotografijom. Sumnjam da bi netko pri zdravoj pameti kupio ovaj aparat samo da bi napravio par slika na putovanju. Pogotovo zato što je ovo cijena samo tijela aparata, a objektivi znaju biti višestuko skuplji od tijela. Plus bljeskalica jer koliko vidim ovaj nema ugrađenu (ionako profesionalcima nije dostatna).