Radio 808, najkul domaći online radio službeno započeo s radom

Iako na Gadgeteriji Radio 808 slušamo već mjesecima i promoviramo gdjegod i kako god umijemo, ovaj online radio nije službeno bio ‘vani’. Došao je kraj tome.

Čitaj objavu za medije:

Nakon četiri mjeseca probnog emitiranja, danas je s radom službeno započeo prvi hrvatski internet radio – Radio 808, www.radio808.com. Ovaj radio prvi je pravi hrvatski internet radio jer, osim što emitira živi program kojega proizvode vrhunski DJ-i, program Radija 808 u potpunosti je prilagođen očekivanjima slušatelja u prime time terminu, a komunikacija sa slušateljima je dvosmjerna. Pokretači Radija 808 željeli su stvoriti pravi “radio 2.0″, zaokruženi medijski projekt koji će u potpunosti živjeti s web tehnologijama te s lakoćom prihvaćati tehnologije koje bi se mogle pojaviti u budućnosti.

Od danas Radio 808 emitira 14 do 15 sati programa svakoga dana s početkom u 9 sati ujutro, te s konačnim ciljem da u narednim mjesecima omogući “strujanje” (streaming) programa 24 sata dnevno. Radio će emitirati pažljivo odabranu novu glazbu, pratiti svjetske top liste i otkrivati nove žanrove, uz poneki osvrt na stare hitove, a sve će to začiniti vijestima iz svijeta glazbe (poput recenzija singlova, najava i recenzija koncerata) i tehnologije, što će biti zanimljivo generacijama kojima je namijenjen. U planu je i novinarsko pokrivanje najrelevantnijih društvenih događanja kako slušatelji ne bi ostali zakinuti za informacije o najvažnijim procesima u društvu.

Dinamika programa Radija 808 bit će prilagođena današnjim slušateljima (što znači da će programskih elemenata biti znatno više nego u slučaju klasičnih FM radija ili internetskih radija koji jednostavno puštaju playliste) a određene će tematske emisije također biti dostupne za kasnije slušanje na zahtjev u formatu podcasta. Radio 808 sa svojim slušateljima već ostvaruje i snažnu dvosmjernu komunikaciju putem drugih kanala kao što su društvene mreže Facebook i Twitter, čineći medij mnogo interaktivnijim nego što to može biti običan FM radio.

“Standardni FM-ovski pristup radijskom programu našao se na suhom u novom dobu interneta te mu je zapravo posve neprilagođen”, izjavio je Alen Matošović Topssy, direktor Radija 808. “Zahtjevi tržišta i slušatelja su se promijenili pa se tako među nizom bivših suradnika jednog zagrebačkog radija rodila ideja da stvorimo zaokruženi internetski medij sa svim tehnološkim novinama koje se kontinuirano pojavljuju u internetskom prostoru. Međutim, kao Radio 808 ćemo i znatno izlaziti iz okvira samog radijskog medija kroz sudjelovanje u nizu umjetničkih i komercijalnih projekata koje je prirodno upotpuniti glazbom”, rekao je Matošović.

Radio 808 tako pokreće i vlastitu klupsku produkciju. Proteklog je ljeta na T-Mobile INmusic Festivalu tijekom dvodnevnog noćnog programa premijerno predstavljen projekt Radio 808 Soundsystem koji će se upravo ove jeseni nastaviti programom 1. listopada u zagrebačkom klubu Lemon. Tada će svoj ekskluzivni cjelonoćni nastup u sklopu obilježavanja službenog početka “strujanja” Radija 808 održati njegovi DJ-i, Eddy, Rea, Ilko i Ines. U nastavku klupske promocije Radio 808 Soundsystem predstavit će se u 14. listopada u GK Jabuka i 29. listopada u AKC Medika.

Osnivači Radija 808 su Ilko Čulić, Eddy Ramić, Ines Rakočević, Petar Holenda, Alen Matošović, Dino Milić, Gordan Antić i Jasmin Redžepagić, a u realizaciji ovog zahtjevnog projekta pridružili su im se i DJ Rea, Denis Murković, Davor Frajman, Phat Phillie sa svojim već legendarnim projektom Blackout, Vera Lončar s jazz emisijom te mnogi drugi koji će kroz specijalizirane emisije pokriti područje urbane glazbe. Radio 808 već je počeo okupljati i mlade snage koje će ubrzo biti spremne preuzeti svakodnevnu proizvodnju programa te ga time još više približiti internet generaciji kojoj je on namijenjen.

Radio 808 sa svojim će slušateljima, osim putem društvenih mreža, komunicirati i putem nove web stranice koja će uskoro biti predstavljena, a praćenje programa bit će olakšano pomoću vlastitih mobilnih aplikacija za sve važnije platforme mobilnih uređaja. U tijeku su i razgovori s kabelskim i IPTV operatorima kako bi se omogućilo slušanje Radija 808 i na njihovim platformama.

Što se čeka, trk na radio808.com.

P. S. Na fotografiji se nalaze (čuče) Petar Holenda, Max, Eddy Ramich / (stoje u prvom redu) Dahna Prskalo, Iva Vrdoljak, Ines Rakočević, Rea Hadžiosmanović / (stoje u drugom redu) Alen Matošović Topssy, Gordan Antić, Dino Milić, Phat Phillie, Ilko Čulić, Jasmin Redžepagić.

 • http://djhacker.org.org Mario

  hehehe hvala na imenima nekim ;)))

  • http://gadgeterija.net Boris Radošević

   No problem…

 • Nikola

  Kako misle išta postic sa tako lošom kvalitetom zvuka, odnosno bitrateom od 96kbps?
  Ljudi prvenstveno slušaju radio zbog glazbe, a opcenito je poznato da svi vole što je kvalitetnije moguč zvuk. MP3 u bitrate-u ispod 128kbs je neslušljiv, a iznad 192kbs društveno prihvatljiv. Dobro namjeran savijet je da fino nađu isp-a koji ce im kolocirat servere na kvalitetnom linku kako bi mogli povečat bitrate.

  Jer ovo je blagorečeno katastrofa.

  • Petar

   Ajde hvala bogu da je netko jos to primijetio, vec sam mislio da svi slusaju radio na piskutavcima od 50 kn na kojima se ne cuje razlika izmedju 64 kbps i 192 kbps…

   Radio 101 jos uvijek ima najkvalitetniji streaming od svih domacih “normalnih” stanica, dok 808 ne digne bitrate, nista od njih, iako mi se program nacelno svidja.

 • Djigi

  Zasto nema ime izvodjaca i pjesme koji se trenutno slusa?
  …a neka Playlista?
  …ili ce bit za par tjedana/mjeseci…