Ništa od izvornog kôda Androida 3.0.1?

Honeycomb

Prema napisima Businessweeka, čini se da Google do daljnjeg ne namjerava Honeycomb (Android 3.0.1) otvoriti javnosti, već samo većim, licenciranim partnerima (Samsung, HTC, Motorola, LG)

To je poprilično velik presedan, obzirom da je Googleova politika do sad uvijek bila izvorni kôd najsvježije verzije Androida učiniti dostupnim svakome tko ga želi koristiti, implementirati ili modificirati, a na čemu je osim dobrog dijela developera i proizvođača jeftinijih i manje poznatih Android uređaja počivala i čitava Android custom ROM i modderska scena.

Prije nego horde Androidaša počnu histerizirati, a Jabučari počnu upirati prstom, malo pojašnjenje: Googleov cilj ovdje nije bilo nikakvo zatiranje otvorenosti, sprječavanje hakeraja ili ubijanje custom ROM scene. To jest je, ali ne zato što im otvorenost smeta, već zato što im je (konačno?) počelo smetati razvodnjavanje Androidova user experiencea.

Konkretno, smeta ih naguravanje tablet UI-ja u uređaje koji nisu tableti i to još debelo prije nego je isti uopće vidio svjetlo dana na uređajima kojima JEST namijenjen. Baš kao i remiksanje korisničkih sučelja različitih proizvođača.

Što to sve znači za krajnje korisnike? Zanima li vas konzistentan i dobro složen UX, ništa. Zanimaju li vas custom ROM-ovi, hackovi i inicijalna third party podrška, zaobiđite Honeycomb. Za sad.