Što su to QR kodovi i zašto ih češće ne koristimo

Photl.com

Odgovor na pitanje postavljeno u naslovu jednostavno je dati u jednoj rečenici – ne koristimo ih jer ih vlasnici stranica, online servisa, tvorci aplikacija i druge uključene strane ne implementiraju dovoljno često. Naravno, mislim na našim te na regionalnim prostorima jer su QR kodovi vani prilično često u upotrebi.

Što je to QR kod?

QR kod ili ‘Quick Response’ kod je dvodimenzionalni bar kod, stvoren kako bi sadržaje koji su unutar njega zapisani korisnici mogli izuzetno brzo i jednostavno pročitati. Više detalja o njemu te njegovoj povijesti pročitajte na stranicama Wikipediije.

Sa sve većim brojem dostupnih telefona s ugrađenom kamerom na tržištu primjena QR kodova sve više dobiva smisao i pokazuju se kao izuzetno praktičan način za distribuciju informacija.

U QR je moguće zapisati razne alfanumeričke ili binarne metapodatke, a koje je pripadajućim mobitelom i aplikacijom moguće jednostavno očitati. Kao primjer izradio sam jedan QR kod.

Kako bi mogli očitati priloženi kod potrebno je na uređaj instalirati aplikaciju za čitanje kodova. Vlasnicima iPhonea preporučam instalaciju aplikacije naziva Barcodes dok vlasnicima Android uređaja preporučam skidanje aplikacije Barcode Scanner. Predložena aplikacija za čitanje QR kodova na iPhoneu navodno nije dobra pa je fichek preporučio QR app, koji provjereno radi…

Očitate li iznad priloženi kod vidjet ćete da sam unutar njega priložio link na Gadgeteriju. Evo još jedan QR kod koji sam izradio:

Očitate li ovaj zapis, dobit ćete ponešto mojih osobnih podataka.

Koliko je jednostavna izrada QR kodova pokazat ću vam ako posjetite ovu stranicu. Na njoj možete u samo nekoliko klikova izraditi QR kod koji sadrži:

- zapis u kalendaru
- osobne podatke
- adresu e-pošte
- geo – lokaciju
- broj mobitela
- SMS poruku
- čisti tekst
- URL adresu

Kao što vidite izrada QR kodova nevjerojatno je jednostavna i mene iskreno stvarno čudi da ih se više ne koristi. Tiskovine bi recimo njihovom implementacijom dobili direktne linkove na svoje stranice, oglašivači bi unutar njih također mogli ugrađivati svakojake informacije o proizvodima, a mogu ih lijepiti gdjegod ih volja… Mogućnosti implementacije QR kodova doista je nebrojeno.

Što se mene tiče, koristim ih gotovo na svakodnevnoj bazi jer jedna od stranica koju pratim u potrazi za novim aplikacijama za Android – androidandme.com, uz opis svake od aplikacija prilaže QR kod s direktnim linkom na nju.

Toliko za sada. Kakav je vaš stav o primjeni QR kodova slobodno podijelite u komentarima.

 • http://twitter.com/marcec Marcec

  već neko vrijeme i Microsoft ima sličan proizvod (Microsoft Tag) koji se često pojavljuje po informatičkim časopisima, čak i na reklamama uz cestu… isto se jednostavno da napraviti za bilo šta i čini mi se da postoji app za sve platforme… ja osobno imam na androiduhttp://www.microsoft.com/tag/

  • http://intensedebate.com/people/gadgeterija gadgeterija

   ma znam, al namjerno ga nisam spominjao… mora MS uvijek nešt po svome…

 • http://sokac.net Josip Šokčević

  QR kod je predobar i otkako ima android mob sve više ga koristim jer je jako praktičan. U Japanu je jako popularno, čak rade Jumbo plakate samo s QR. Problem možda u HR je što nema još puno smartphone uređaja, a i oni koji ga imaju upoznati sa time pa se samim time niti ne koristi.

  Po meni QR je idealan za vizitku (kontakt), letke, flyere (kalendar) i slično.

  • http://intensedebate.com/people/gadgeterija gadgeterija

   yup, kad potrošim ove vizitke koje imam definitivno na jednu stranu ide čisti QR kod…

 • Ivan

  ali zasto bi bio bolji od skracenog linka od 7-8 znakova koje cu ukucati u browseru?! i koliko to moze biti lakse ako je uopste lakse..?! moram otvoriti taj program koji koristim za slikanje koda,sacekam da fokusira, fotografishe,pa on dekodira,pa otvori moj browser i odvede me tamo negde.. I nije lakse da otvorim browser i otkucam tih par besmislenih slova skracenog linka? pih..

  • http://intensedebate.com/people/gadgeterija gadgeterija

   Ivane, za link možda ok, ali za recimo kontakt informacije, koje sam priložio u gornjem kodu, nema bolje stvari.
   A i da ne govorimo o aplikacijama za mobitele. Ne moram otvarati App Store/Android Market, tražiti, ukucavati… Samo skeniram kod i app je spreman za download…

 • sbalasko

  Super je QR! Hvala za info. ;)

 • http://bahun.net vbahun

  hm….ja sam na vizitke stavio microsoftov tag (iako treba vezu na internet).
  Taj tag može biti puno manji od QR koda, pa ga je lakše ubaciti u dizajn. Razmišljao sam da stavim na pozadinu samo QR kod, al sam ipak odustao na kraju i u dizajn pozadine stavio MS tag.

  Stariji telefoni (pogotvov oni bez autofokusa) bi mogli imati problema s citanjem vcard fajla u obliku QR coda, dok microsoftov leti bez problema. Drugim riječima, treba dobar telefon, tj. dobra kamera da može fokusirat QR kod, ili veza na internet za Microsoftovo rješenje. blah

 • http://www.qaiku.com/home/lena/ Lena

  Zanimljivo..baš ću pogledati više na ovom linku kaj si dao kako se rade i kako se čitaju..

  • http://intensedebate.com/people/gadgeterija gadgeterija

   jednostavn se očitavaju; preko odgovarajuće aplikacije; a još jednostavnije izrađuju…

 • Tin Kadoic

  Za iPhone 3GS postoji genijalno dobra aplikacija – zBar. Obavezno chekirati, vrhunski izvedena i free.

  • http://www.gadgeterija.net gadgeterija

   fala

 • http://www.mojportal.com.hr/ Robi

  Koji je ono kod što T-com koristi na računima?

 • http://www.gadgeterija.net gadgeterija

  nemam sad ni jedan pri ruci, al mislim da su ono obični barkodovi…

 • http://www.mojportal.com.hr/ Robi
 • http://www.gadgeterija.net gadgeterija

  viš, neam pojma… nemrem ga očitat jer je pre mutan…

 • Vladimir

  To je odlicna stvar….nokia e90 je ima QR citac….i tu sam ga prvi put koristio…

  Citao sam da japanci QR kod imaju na grobu ….i u njima drze slike pokojne osobe….po meni odlicna stvar…dakle seces grobljem i gledas ko to tamo spava…

 • http://iPhonage.com/ joshua logan

  QR čitač i njegove aplikacije su pravi ime za sebe. Njegova baš kao odobrenje i proces identifikacije